Καρκίνος του Πρωκτού

Συμπτώματα, διάγνωση & αποτελεσματική θεραπεία

Καρκίνος του πρωκτού

Πρόκειται για μία σπάνια μορφή καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα (κάτω του 2%) που εμφανίζεται στο τοίχωμα του πρωκτού. Ο πρωκτός είναι η συνέχεια του παχέος εντέρου και η διάγνωση της ακριβής εντόπισης του καρκίνου της περιοχής (πρωκτός ή ορθό) παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η αντιμετώπισης είναι τελείως διαφορετική.

Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αν και το ποσοστό του είναι μικρό στον γενικό πληθυσμό, σε ορισμένες ομάδες ασθενών η συχνότητά του είναι αρκετά μεγαλύτερη, όπως οι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ή Human Papilloma Virus (HPV).

Παράγοντες αύξησης πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού

Οι παρακάτω παράγοντες ονομάζονται προδιαθεσικοί. Δηλαδή ένα άτομο που έχει κάποια από τα παρακάτω δεν σημαίνει πως θα εμφανίσει καρκίνο του πρωκτού, αλλά σίγουρα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το πρωκτικό σεξ από μόνο του δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, αλλά εκθέτει τα άτομα στον κίνδυνο μόλυνσης από κάποια νόσο που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν εύκολα να ελεγχθούν και είναι αναστρέψιμοι.

Ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού

Ο πρωκτός είναι το τελικό τμήμα του εντέρου και οι βλάβες του δίνουν συμπτώματα που είναι άμεσα αντιληπτά από τους ανθρώπους. Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου (απλή δυσπλασία των κυττάρων), αλλά μπορεί και να υπάρχει αιμορραγία ζωηρού κόκκινου αίματος, παρουσία βλέννας ή πύου και επίσης μπορεί να εφμανιστεί επίμονη φαγούρα ανθεκτική στην συντηρητική θεραπεία.

Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν δυσκολία στην κένωση χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τί τους ενοχλεί και άλλες φορές για αίσθημα ατελούς κένωσης με αποτέλεσμα να οδηγούνται για αφόδευση αρκετές φορές.  Ο πόνος στην περιοχή μπορεί να είναι ύποπτος και εννοείται πως μία ψηλαφητή μάζα θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από τον ειδικό. Δυσκολία κατά την αφόδευση και ψηλαφητοί λεμφαδένες (LNs) στην βουβωνική περιοχή εμφανίζονται σε προχωρημένες καταστάσεις.

Να επισημάνουμε πως όποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει πως έχει κακοήθεια στον πρωκτό. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα που ο εξιδεικευμένος χειρουργός γνωρίζει και μπορεί να καταλήξει στην σωστή διάγνωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί κάλλιστα να οφείλονται σε καλοήθεις αιτίες της περιεδρικής χώρας όπως αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, περιεδρικό συρίγγιοαπόστημα, κονδυλώματα πρωκτού και δερματικά ράκη. Για το λόγω αυτό δεν χρειάζεται πανικός αλλά σίγουρα μία υπεύθυνη εξέταση και καθοδήγηση από τον ειδικό.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Πρόληψη καρκίνου του πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού, όπως και κάθε μορφή καρκίνου στον οργανισμό είναι δυνατόν να προληφθεί ή τουλάχιστον να διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια. Στην περίπτωση αυτή η διαχείρισή του είναι πιο εύκολη και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψή του και ίαση του ασθενούς. Αν και δεν υπάρχει κάποιος ειδικός τρόπος για να αποφευχθεί πλήρως, ένα πλήθος ενεργειών μπορούν να οδηγήσουν στην αποφυγή του. Οι ενέργειες αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την αποφυγή ή αναστροφή των προδιαθεσικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος συστήνεται. Σχετικά με τους ερωτικούς συντρόφους συστήνεται να αποφεύγεται η συχνή εναλλαγή και να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις ώστε ο κίνδυνος μετάδοσης και μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και τον αριθμό τον ιό της ανθρωπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ειδικότερα για την αποφυγή της μόλυνσης από τον HPV συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού σε άντρες και γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών. Είναι περιτό να αναφέρουμε τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τους παραπάνω ιούς να πρέπει να παρακολουθούνται αυστηρά και να θεραπεύονται κατάλληλα. Μπορεί να γίνει για πιο σίγουρα αποτελέσματα πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και περιέχει 9 στελέχη που προδιαθέτουν κυρίως για την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού.

Τέλος, οι ανθρώπους με προδιαθεσικούς παράγοντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί να εξετάζονται περιοδικά από τον ειδικό. Η κλινική εξέταση, η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση θα πρέπει να εκτελούνται περιοδικά και η κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Σε κάθε ύποπτη περιοχή θα πρέπει να εκτελείται βιοψία και το υλικό να εξετάζεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού

Κάθε ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να οδηγεί τον ασθενή άμεσα στο ιατρό που εξειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού. Η επισκόπηση ή ψηλάφηση μέσω δακτυλικής εξέτασης μιας ύποπτης βλάβης – μάζας θα οδηγήσει στην λήψη βιοψιών και στην εξέταση στο μικροσκόπιο. Ομάδες υψηλούς κινδύνου (συχνή πρωκτική επαφή, ανοσοκατεσταλμένοι) θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα. Εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία MRI και 3D διορθρικό υπερηχογράφημα EUS εκτελούνται επί θετικών ευρημάτων για καθορισμό της θεραπείας.

Θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού

Τοπική εκτομή συστήνεται σε αρχόμενες βλάβες με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η θεραπεία του πρωκτικού καρκίνου αρχικά είναι συντηρητική και βασίζεται σε ειδικά πρωτόκολλα ακτινοθεραπείας. Συνήθως είναι επιτυχής και ο κακοήθης ιστός καταστρέφεται και εξαφανίζεται πλήρως. Σε περιπτώσεις υποτροπής μετά από ογκολογικό συμβούλιο η χειρουργική εκτομή του όγκου με επεμβάσεις που ποικίλουν ανάλογα με την έκταση της βλάβης είναι η μοναδική επιλογή που θα οδηγήσει σε πλήρη ίαση.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική