Κονδυλώματα Πρωκτού

Συμπτώματα & θεραπεία με Laser CO²

Laser θεραπεία σε κονδυλώματα πρωκτού & γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων είναι μικρά ογκίδια που προβάλλουν στο δέρμα και έχουν την χαρακτηριστική μορφή σαν “κουνουπίδι”.  Πρόκειται για καλοήθη μορφώματα και προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus – HPV) όπου και έχουν απομονωθεί περίπου 40 διαφορετικά στελέχη. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν με την πάροδο του χρόνου καρκίνο της προσβεβλημένης περιοχής (καρκίνος πρωκτού).

Τα στελέχη αυτά συνήθως δεν είναι τα ίδια με τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα κονδυλώματα, η ύπαρξη όμως του ιού στην περιοχή καθιστά απαραίτητη τη θεραπεία των κονδυλωμάτων.

Επανάσταση στην πρόληψη των κονδυλωμάτων έφερε τα τελευταία χρόνια η παρασκευή εμβολίου κατά του ιού, με το τελευταίο να περιέχει 9 στελέχη.

Πως μεταδίδονται και πότε εμφανίζονται τα κονδυλώματα μετά τη μόλυνση

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται όταν η περιοχή του δέρματος ενός ατόμου που πάσχει έρθει σε άμεση επαφή – τριβή με κάποιο σημείο του σώματος άλλου ατόμου που πάσχει από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus – HPV) ή μέσω κάποιου αντικειμένου. Μία συνήθης αιτία είναι η σεξουαλική επαφή, αλλά να τονίσουμε πως δεν είναι απαραίτητη για την μετάδοση του ιού, για παράδειγμα δεν είναι προαπαιτούμενο να υπάρξει σεξουαλική διείσδυση για τη μετάδοση. Κάθε άμεση επαφή με τον πρωκτό, είτε με μολυσμένα δάχτυλα είτε με μολυσμένα ερωτικά βοηθήματα κ.α., είναι αρκετή. Ακόμη, εάν υπάρχει ήδη μόλυνση στη γεννητική περιοχή αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης στη πρωκτική.

Πολλές φορές οι βλάβες δεν είναι ορατές, αλλά μπορεί να μεταδίδονται και επίσης στο άτομο που θα μολυνθεί μπορεί να μην εκδηλωθούν ποτέ ή να εμφανιστούν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Συμπτώματα κονδυλωμάτων πρωκτού - περιγγενητικής χώρας

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Πως γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων

Κάθε ψηλαφητή βλάβη στην περιοχή του πρωκτού και της περιγεννητικής περιοχής θα πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά από τον εξειδικευμένο για την πάθηση ιατρό, αλλά δεν σημαίνει και πως κάθε βλάβη στην περιοχή είναι κονδύλωμα. Η εικόνα τους πάντως είναι χαρακτηριστική και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον ειδικό και η έγκυρη κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα.

Στις βλάβες που βρίσκονται στο δέρμα του πρωκτού οι ασθενείς εξετάζονται και στον πρωκτικό σωλήνα.

Η δακτυλική εξέταση μπορεί να δώσει ψηλαφητικά πολύτιμες πληροφορίες και τα ευρήματα τεκμηριώνονται με την πρωκτοσκόπηση (ενδοσκόπηση του πρωκτού μέχρι τα 5 περίπου εκ.), με ή χωρίς την χρήση οξικού οξέος.

Ορισμένα στελέχη κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες – προκαρκινωματώδεις καταστάσεις (βλάβες που μελλοντικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο) και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, προτείνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, κυτταρολογική εξέταση και βιοψία στις ύποπτες βλάβες.

Θεραπεία κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser CO²

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού & περιγεννητικής χώρας θα πρέπει να ξεκινά την στιγμή της εντοπισμού των βλαβών πριν πολλαπλασιαστούν ή και μεγαλώσουν σε μέγεθος. 

Ο στόχος της θεραπείας είναι η ολική εξάλειψη των βλαβών καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής. Οι μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι στοχευμένες ώστε να αποστειρώνουν την περιοχή αλλά παράλληλα δεν προκαλούν βλάβες στον παρακείμενο υγιή ιστό.

H ενδεδειγμένη και πιο σύγχρονη θεραπεία είναι η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα ευθείας δέσμη φωτός (laser CO²) που διενεργείται στο χώρο του ιατρείου συνήθως σε μια μόνο επίσκεψη. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα laser εύκαμπτων ινών πλαγίας αποδέσμευσης ενέργειας.

Η εξάχνωση της βλάβης είναι άμεση και αναίμακτη και για μικρές βλάβες δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία καθώς η θεραπεία είναι ανώδυνη.

Σε εκτεταμένες βλάβες εντός του πρωκτικού σωλήνα που χρήζουν χειρουργείου και ενδοσκοπικής αντιμετώπισης με laser, η νοσηλεία διαρκεί μόνο για λίγες ώρες και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς η καταστροφή αφορά μόνο τον παθολογικό ιστό. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και μπορεί την επομένη κιόλας ημέρα να κάνει μπάνιο.

Μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού

Μετά την θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά και να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου ένα χρόνο για την πιθανότητα υποτροπής. Σε περιπτώσεις επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων του πρωκτού θα πρέπει να διενεργείται εκ νέου σωστή θεραπεία μέχρι την πλήρη εκρίζωση του ιού.

Είναι σημαντικό στο θεραπευτικό πλάνο να στέλνονται πάντα βιοψίες από τις ύποπτες περιοχές και να διενεργείται μοριακός έλεγχος (PCR) για ταυτοποίηση των υποτύπων των κονδυλωμάτων.

Δυσπλασίες πρωκτού (προκαρκινικές καταστάσεις) από μόλυνση HPV

Οι δυσπλασίες του βλεννογόνου του πρωκτού και του περιπρωκτικού δέρματος είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης του ιού HPV. Οι αλλοιώσεις ανάλογα με τα στελέχη της λοίμωξης χωρίζονται σε:

Οι δυσπλασίες του πρωκτού συνήθως είναι ασυμπτωματικές και το λόγο αυτό η διάγνωση και αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο για την περιοχή ιατρό.

Η διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπου απαραίτητη είναι η επισκόπηση της περιοχής και η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση. Η κυτταρολογική εξέταση ή πρωκτικό test pap στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και διενεργείται κατά περίπτωση στην παρακολούθηση ασθενών με HPV λοίμωξη. Εξέταση ιδιαίτερα διαγνωστική στην παρακολούθηση αμφίβολων αποτελεσμάτων είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας όπου μπορεί να αναγνωριστούν βλάβες που δημιουργού διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα με τα υπόλοιπα μέσα.

Η θεραπεία των δυσπλασιών είναι μόνο χειρουργική και η κύρια αντιμετώπισή της είναι η εξάχνωση – καυτηριασμός της βλάβης με laser σε υγιή όρια όποτε αυτό είναι δυνατό. Συνήθως είναι εφικτό οι βλάβες να εξαφανιστούν με μία μόνο συνεδρία αλλά στην περίπτωση HSIL να σημειωθεί ότι στην πρώτη 2ετία υπάρχουν αυξημένα ποσοστά υποτροπής έως και 50%. Για το λόγο αυτό η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι τακτική, ώστε κάθε ύποπτη βλάβη να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και να μην εξελίσσονται σε κακοήθεια.

Πρόληψη κονδυλωμάτων πρωκτού

Η πρωτογενής πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή της έκθεσης στον ιό είναι το σημαντικότερο μέτρο. Συστήνονται λοιπόν η μη συχνή εναλλαγή συντρόφων, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό HPV (υπολογίζεται πως το 30 – 40% των νέων είναι φορείς).

Η δευτερογενής πρόληψη είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, όπου μετά από έκθεση στον ιό μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης από αυτόν και εμφάνισης συμπτωμάτων. Τέτοια μέτρα είναι η χρήση σαπουνιού ή ήπιων αντισηπτικών για το πλύσιμο των χεριών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε θέση να σκοτώσει τον ιό. Επίσης η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να δρουν υποβοηθητικά.

Στα πλαίσια του ετήσιου τσεκάπ επίσης συστήνεται ένας δερματολογικός έλεγχος εφόσον υπάρχει υποψία μόλυνσης αλλά και να συμπεριλαμβάνεται HPV PCR Τεστ επικουρικά με το Τεστ ΠΑΠ.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική