Dr. Γεώργιος Λιάγκος, MD, PhD

Γενικός Χειρουργός  Πρωκτολόγος

Dr. Γεώργιος Λιάγκος, MD, PhD

Γενικός Χειρουργός  Πρωκτολόγος

Κονδυλώματα Πρωκτού

Συμπτώματα & θεραπεία με Laser CO²

Laser θεραπεία σε κονδυλώματα πρωκτού & γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων είναι μικρά ογκίδια που προβάλλουν στο δέρμα και έχουν την χαρακτηριστική μορφή σαν “κουνουπίδι”.  Πρόκειται για καλοήθη μορφώματα και προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus – HPV) όπου και έχουν απομονωθεί περίπου 40 διαφορετικά στελέχη. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν με την πάροδο του χρόνου καρκίνο της προσβεβλημένης περιοχής (καρκίνος πρωκτού).

Τα στελέχη αυτά συνήθως δεν είναι τα ίδια με τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα κονδυλώματα, η ύπαρξη όμως του ιού στην περιοχή καθιστά απαραίτητη τη θεραπεία των κονδυλωμάτων.

Επανάσταση στην πρόληψη των κονδυλωμάτων έφερε τα τελευταία χρόνια η παρασκευή εμβολίου κατά του ιού, με το τελευταίο να περιέχει 9 στελέχη.

Πως μεταδίδονται και πότε εμφανίζονται τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται όταν η περιοχή του δέρματος ενός ατόμου που πάσχει έρθει σε άμεση επαφή – τριβή με κάποιο σημείο του σώματος άλλου ατόμου που πάσχει από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus – HPV) ή μέσω κάποιου αντικειμένου. Μία συνήθης αιτία είναι η σεξουαλική επαφή, αλλά να τονίσουμε πως δεν είναι απαραίτητη για την μετάδοση του ιού.

Πολλές φορές οι βλάβες δεν είναι ορατές, αλλά μπορεί να μεταδίδονται και επίσης στο άτομο που θα μολυνθεί μπορεί να μην εκδηλωθούν ποτέ ή να εμφανιστούν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένου του τρόπου μετάδοσης οι συχνότερες θέσεις που εντοπίζονται είναι το πέος, το αιδοίο, ο πρωκτός, το εφήβαιο, το όσχεο, και οι μηροβουβωνικές πτυχές.

Συμπτώματα κονδυλωμάτων πρωκτού - περιγγενητικής χώρας

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Πως γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων

Κάθε ψηλαφητό μόρφωμα – ογκίδιο στην περιοχή του πρωκτού και της περιγεννητικής περιοχής θα πρέπει να ελέγχεται επισκοπικά από τον εξειδικευμένο για την πάθηση ιατρό, αλλά δεν σημαίνει και πως κάθε βλάβη στην περιοχή είναι κονδύλωμα. Η εικόνα τους πάντως είναι χαρακτηριστική και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον ειδικό. Σε περίπτωση που οι βλάβες βρίσκονται στο δέρμα του πρωκτού ο άνδρας ή η γυναίκα θα πρέπει να εξετάζονται και στον πρωκτικό σωλήνα.

Η δακτυλική εξέταση μπορεί να δώσει ψηλαφητικά πολύτιμες πληροφορίες και τα ευρήματα τεκμηριώνονται με την πρωκτοσκόπηση (ενδοσκόπηση του πρωκτού μέχρι τα 5 περίπου εκ.) με ή χωρίς την χρήση οξικού οξέος. Να αναφέρουμε πως ορισμένα στελέχη κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες – προκαρκινωματώδεις καταστάσεις (βλάβες που μελλοντικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο) και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (HIV λοίμωξη) προτείνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, κυτταρολογική εξέταση και βιοψία στις ύποπτες βλάβες.

Πρόληψη κονδυλωμάτων πρωκτού

Η πρόληψη της εμφάνισης των κονδυλωμάτων του πρωκτού έγκειται στην πρόληψη από τη λοίμωξη από τον ιό HPV. Συστήνονται λοιπόν η μη συχνή εναλλαγή συντρόφων, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό HPV (υπολογίζεται πως το 30 – 40% των νέων είναι φορείς). Να επισημάνουμε πως η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή δεν προφυλάσσει πλήρως, όπως συμβαίνει με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αφού η λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να γίνει απλά και μόνο με την επαφή από εκτεθειμένα μέρη στου σώματος τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα.

Γενικά μέτρα όπως χρήση σαπουνιού ή ήπιων αντισηπτικών για το πλύσιμο των χεριών, έχει βρεθεί πως σε πολλές περιπτώσεις είναι σε θέση να σκοτώσει τον ιό. Τα τελευταία χρόνια για την αποφυγή της μόλυνσης από τον HPV συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού σε άντρες και γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών. Πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο που μπορεί ιδανικά να γίνει πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και περιέχει 9 στελέχη του ιού. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και τους έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για πιθανή υποτροπή μέσω εξετάσεων όπως δακτυλική εξέταση και πρωκτοσκόπηση / ορθοσκόπηση, καθώς ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.

Σε περιπτώσεις επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων του πρωκτού θα πρέπει να διενεργείται εκ νέου σωστή εκρίζωσή τους.  Ειδικότερες εξετάσεις όπως κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού και λήψη βιοψιών διενεργούνται κατά περίπτωση όχι για την πρόληψη των κονδυλωμάτων αλλά για την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού καθώς η ομάδα αυτή είναι υψηλού κινδύνου.

Θεραπεία - εκτομή κονδυλωμάτων με Laser CO²

 Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων θα πρέπει να γίνεται όσο πιο σύντομα από την στιγμή της αναγνώρισης των βλαβών προτού αυτές πολλαπλασιαστούν ή μεγαλώσουν σε μέγεθος. Σκοπός της θεραπείας είναι η πλήρης καταστροφή όλων των βλαβών. Ο κίνδυνος υποτροπής μειώνεται όταν η αφαίρεση των κονδυλωμάτων συνδυάζεται με καυτηριασμό. Οι μορφές ενέργειας πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε να αποστειρώνουν την περιοχή και παράλληλα να μην προκαλούν βλάβη στον παρακείμενο υγιή ιστό.

H πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα ευθεία δέσμη φωτός (laser CO²) που διενεργείται στο χώρο του ιατρείου συνήθως σε μια μόνο επίσκεψη. Η εξάχνωση – καταστροφή της βλάβης είναι άμεση και αναίμακτη και για μικρές βλάβες δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία καθώς η θεραπεία είναι ανώδυνη.

Για μεγαλύτερες βλάβες μπορεί να χρειαστεί τοπικό αναισθητικό και παράλληλα μπορεί να αποσταλεί δείγμα για βιοψία προς επιβεβαίωση της διάγνωση στο μικροσκόπιο και ταυτοποίηση του στελέχους του ιού που προκαλεί το κονδύλωμα. Εκτεταμένες βλάβες εντός του πρωκτικού σωλήνα χρήζουν ενδοσκοπικής αντιμετώπισης από τον εξειδικευμένο χειρουργό. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς η καταστροφή αφορά μόνο τον παθολογικό ιστό σε επίπεδο χιλιοστών και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και μπορεί την επομένη κιόλα ς ημέρα να κάνει μπάνιο.

Μετά την θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά και να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου ένα χρόνο.

Υπηρεσίες

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.