Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα ή οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι  η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του παχέος εντέρου, στο σημείο όπου ενώνεται με το λεπτό έντερο και μοιάζει σαν ένα κινητό προεξέχων σωληνάκι.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εντοπίζεται στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 20 έως 40 ετών και παρουσιάζει την ίδια περίπου συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Αιτίες της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό μικροβίων στο εσωτερικό της και αποτελεί τον κύριο μηχανισμό εμφάνισης οξείας σκωληκοειδίτιδας. Μπορεί να οφείλεται σε:

Πως θα καταλάβω αν έχω σκωληκοειδίτιδα | Συμπτώματα

Αρχικά εμφανίζεται πόνος στην κοιλιά, ο οποίος είναι διάχυτος κυρίως γύρω από τον ομφαλό, ενώ μετά από μερικές ώρες (συνήθως 4-6) γίνεται πιο έντονος, συνεχής και εντοπίζεται στην δεξιά κάτω κοιλία.

Άλλα συχνά συμπτώματα είναι η ανορεξία και η ναυτία ή και ο έμετος. Μπορεί αρχικά ο ασθενής να εμφανίσει δέκατα μέχρι 37,5 πυρετό. Να σημειωθεί πως υψηλός πυρετός άνω των 38 με έντονο και συνεχόμενο πόνο στην κοιλιά μας υποψιάζει για επιπλοκές από την εξέλιξη της σκωληκοειδίτιδας, με την χειρότερη να είναι η περιτονίτιδα. Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η σκωληκοειδής απόφυση γίνεται γαγγραινώδης και τελικά το τοίχωμά της “σπάει” και περιεχόμενο του εντέρου χύνεται στην κοιλία, με αποτέλεσμα την τοπική περιτονίτιδα (γύρω από την σκωληκοειδή) ή γενικευμένη περιτονίτιδα (αφορά ολόκληρη την κοιλότητα της κοιλίας).

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Σκωληκοειδίτιδα ή ωορρηξία; Διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας αποτελεί συχνά μία πρόκληση για τον ιατρό, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις της κοιλιακής χώρας (κυρίως στις γυναίκες σαλπιγγίτιδα – ρήξη κύστης ωοθήκης) που εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. Η πιο συχνή δεν είναι ούτε καν πάθηση και είναι η ωορρηξία που έχουν φυσιολογικά και περιοδικά στο μέσον του καταμήνιου κύκλου. Η διάγνωση βασίζεται σε:

Θεραπεία σκωληκοειδίτιδας με αντιβίωση

Η συντηρητική θεραπεία με ενδοφλέβια και από του στόματος χορήγηση αντιβιοτικών αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, που πληρούν αυστηρά κριτήρια. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται από μερικά κέντρα του εξωτερικού  με καλά αποτελέσματα. Η πιθανότητα επανεμφάνισης των συμπτωμάτων είναι αρκετά αυξημένη σε περίπου στο 50% των ασθενών και για το λόγο αυτό δεν συστήνεται ευρέως.

Σε τι γιατρό θα πάω αν έχω σκωληκοειδίτιδα; Λαπαροσκοπική θεραπεία

Η θεραπεία – εγχείρηση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι κατά βάση Χειρουργική, οπότε ο Γενικός Χειρουργός με εμπειρία στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ο κατάλληλος ιατρός. Σε περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας, που δεν έχουν επιπλακεί με ρήξη ή ακόμη και με τοπική περιτονίτιδα συστήνεται πλέον η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή.

Στη Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή γίνονται 3 μικρές τομές από 0.5 έως 1 εκ. μέσα από τις οποίες εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Μία ειδική κάμερα, συνδεδεμένη με βιντεοκάμερα, εισέρχεται και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Εκτός του άριστου αισθητικού αποτελέσματος το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως μέσω της κάμερας δίνεται η δυνατότητα να επισκοπηθούν όλοι οι χώροι της κοιλιάς και έτσι γίνεται ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία και άλλων παθήσεων, κυρίως στις γυναίκες με την άμεση όραση των έσω γεννητικών οργάνων.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής εγχείρησης της σκωληκοειδίτιδας

Η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και την επόμενη ημέρα ο ασθενής εξέρχεται για την οικεία του.

Οδηγίες διατροφής & ανάρρωση

Εφόσον σκωληκοειδεκτομή εκτελεστεί λαπαροσκοπικά η ανάρρωση είναι ταχεία. Ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες από την επέμβαση και εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως την επομένη ημέρα.

Η σίτιση είναι σταδιακή με έναρξη υγρών από το πρώτο 24ώρο, καθώς η κινητικότητα του εντέρου δεν επηρεάζεται. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται το σωληνάκι στη μύτη (levin) για παροχέτευση. Για λίγες ημέρες περίπου μία βδομάδα συστήνουμε δίαιτα με τροφές που περιέχουν χαμηλό υπόλειμμα (δηλαδή όχι όσπρια, φρούτα, λαχανικά) και σταδιακή επάνοδο σε πλήρη διατροφή που τηρούσαμε και πριν το χειρουργείο. 

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική