Αιμορροΐδες σε έξαρση

Αιμορροΐδες | Διατροφή & Αντιμετώπιση

Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό φλεβικό δίκτυο στην περιοχή του πρωκτού και υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. 

Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Η πάθηση των αιμορροΐδων αναφέρεται σαν αιμορροϊδοπάθεια, είναι πολύ συχνή και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα συμπτώματα ποικίλουν από μία απλή ενόχληση στην περιοχή, μέχρι έντονο οξύ πόνο σε περίπτωση επιπλοκών. Μπορεί να συνυπάρχει έκκριση βλέννης και αίσθημα του ασθενούς πως κάτι ψηλαφά στην περιοχή (πρόπτωση). Η αιμορραγία κυμαίνεται από σταγονοειδής μέχρι μαζική.

Πόσο σημαντική είναι η γρήγορη διάγνωση;

Το βασικό είναι να αποκλειστούν άλλες παθήσεις τις περιοχής με παρόμοια συμπτώματα ώστε να γίνει σωστή αντιμετώπιση. Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται στο εξεταστικό κρεβάτι επισκοπικά ή με την βοήθεια πολλές φορές ενός λεπτού ενδοσκοπίου. Είναι γεγονός πως όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση (αρχικά στάδια) τόσο πιο εύκολη είναι και η θεραπεία, η οποία στην αρχή περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα.

Αρχικά πάντα εφαρμόζεται αλλαγή σε κάποιες καθημερινές συνήθεις και σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή προσφέρουν σε πολλούς άριστα αποτελέσματα.

Έξαρση & διατροφή

Είναι μία δυσάρεστη και ενοχλητική κατάσταση που απασχολεί ανθρώπους κάθε ηλικίας και κυρίως όσους κάνουν καθιστική ζωή και έχουν δυσκοιλιότητα.

Αρχικά η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (από το στόμα, αλοιφές ή υπόθετα για τοπική χρήση) μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Σε περιόδους έξαρσης καλό είναι να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα – λαχανικά όσπρια), ώστε να μην ερεθιστεί περισσότερο το έντερο.

Καλό είναι να φροντίζουμε να υπάρχει μια κένωση τη μέρα και να είναι μαλακή με την βοήθεια πιθανά παραφινέλαιου. Αποφεύγουμε γενικά το αλκοόλ και ερεθιστικές τροφές και επίσης αποφεύγουμε να καθόμαστε πολλές ώρες σε σκληρές επιφάνειες. Τοπικές πλύσεις με χλιαρό προς ζεστό νερό βοηθάει προκειμένου να χαλαρώσει ο σφιγκτήρας και να νιώσουμε ανακούφιση.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Νέα ανώδυνη θεραπεία αιμορροΐδων, χωρίς αναισθησία, Rubber Band Ligation

Σε όσους δεν υπάρχει ανταπόκριση με τα συντηρητικά μέτρα συστήνονται πλέον οι νέες μέθοδοι θεραπείας που είναι ελάχιστα επεμβατικές και αναίμακτες. Αυτές είναι η σκληροθεραπεία και η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation) η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης αιμοροΐδοπάθειας από 1ου – 3ου βαθμού στην Ευρώπη και στην Αμερική και συστήνεται σαν πρώτη γραμμή θεραπείας από τις Αμερικανικές εταιρείες Χειρουργών παχέος εντέρου – πρωκτού και γαστρεντερολόγων.

Η τεχνική Rubber Band Ligation είναι ανώδυνη (δεν χρειάζεται αναισθησία) καθώς η περιοχή στην οποία γίνεται η εφαρμογή των δακτυλίων στερείται νεύρωσης και έχει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την σκληροθεραπεία. Διαρκεί περίπου 10 λεπτά, δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, είναι αναίμακτη και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Θεραπείες ελάχιστα επεμβατικές που χρήζουν όμως νοσηλείας σε Νοσοκομείο είναι η τεχνική της αιμροϊδοπηξίας με Laser (LHP) και η τεχνική της αιμορροϊδοπλαστικής με υπερήχους (HALL και HALL – RAR). Οι χειρουργοί που έχουν εξειδικευτεί σε αυτές τις τεχνικές προσφέρουν άριστα αποτελέσματα στους ασθενείς χωρίς πόνο. Μετά το χειρουργείο η αποκατάσταση είναι ταχεία, καθώς οι επιπλοκές των θεραπειών είναι μηδαμινές.

Υπηρεσίες

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.