Ευερέθιστο Έντερο & Σπαστική κολίτιδα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, αίσθημα πληρότητας και φουσκώματος και αλλαγές ή διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου. Είναι το ίδιο συχνό σε άνδρες και γυναίκες, αφορά όλες τις ηλικίες. και είναι εξαιρετικά συχνό στις αναπτυγμένες χώρες.

Συμπτώματα

Φυσιολογικές κενώσεις

Από μία κένωση κάθε τρεις ημέρες μέχρι τρεις κενώσεις ημερησίως.

Αίτια

Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Το άγχος και το στρες θεωρείται ότι σχετίζονται με το σύνδρομο. Η διατροφή και η καθημερινότητα παίζουν σημαντικό ρόλο, με τους περισσότερους να γνωρίζουν τελικά τροφές και συνήθειες που επιτείνουν τα συμπτώματα και να προσπαθούν να τις αποφεύγουν.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση του Συνδρόμου

Δεν υπάρχει εξέταση που να τεκμηριώνει τη διάγνωση του συνδρόμου. Οι εξετάσεις έχουν σαν κύριο στόχο να αποκλείσουν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα. Συνήθως κρίνεται σκόπιμο να διενεργείται ολική κολονοσκόπηση και μία απεικόνιση στην κοιλιακή χώρα. Ανάλογα με την ηλικία ένα υπερηχογράφημα μπορεί να αρκεί. Σε διαφορετική περίπτωση η αξονική τομογραφία κοιλίας με την λήψη σκιαγραφικών μέσων από την φλέβα και από το στόμα είναι η εξέταση εκλογής.

Αντιμετώπιση Ευερέθιστου Εντέρου

Πρόκειται για καλοήθη πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις. Ο ασθενής πρέπει να προσαρμόζει τη διατροφή του και τις καθημερινές του συνήθεις, έτσι ώστε να μειώνει την εμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Η αποφυγή του άγχους και η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με ρύθμιση των κενώσεων έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Φαρμακευτική αγωγή με σπασμολυτικά, αντιδιαρροϊκά και βοηθητικά των κενώσεων χρησιμοποιούνται συχνά. Νεότερα σκευάσματα που τροποποιούν την κινητικότητα του εντέρου (καθώς και αντικαταθλιπτικά) έχουν δοκιμαστεί και προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή αφού πρώτα αποκλειστούν παθήσεις με την ίδια συμπτωματολογία.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική