Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

Επιγαστρική Kήλη

Διάγνωση & Θεραπεία

Τι είναι επιγαστρική κήλη

Η επιγαστρική κήλη είναι ένα εξόγκωμα που εντοπίζονται στη μέση γραμμή της κοιλιάς (λευκή γραμμή), δηλαδή τη νοητή γραμμή που ενώνει το στέρνο με τον ομφαλό και οφείλονται σε ευένδοτα σημεία αυτής. Συναντώνται σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 3-4%) και συχνότερα σε άνδρες, ηλικίας από 20 έως 50 ετών. 

Διάσταση λευκής γραμμής και όχι κήλη!

Η διάσταση λευκής γραμμής αφορά την αποπλάτυνση (ξεχείλωμα) αυτής, με επακόλουθο την απομάκρυνση των ορθών κοιλιακών μυών. Πολλοί άνθρωποι ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας και με παραπάνω κιλά έχουν διάσταση λευκής γραμμής που αφορά όλη την κοιλιακή χώρα. Δεν υπάρχει χάσμα μέσα από το οποίο να προβάλλει περιεχόμενο της κοιλίας και για αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν κήλη. Η διάκριση μεταξύ διάστασης και κήλης λευκής γραμμής είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η πρώτη δε χρήζει χειρουργείου, παρά μόνο για αισθητικούς λόγους.

Συμπτώματα της επιγαστρικής κήλης

Υπάρχει ζώνη για την επιγαστρική κήλη και τι προσφέρει;

Είναι πολύ συχνή ερώτηση από τους ανθρώπους αν η χρήση ζώνης μπορεί να τους γιατρέψει την κήλη. Η ζώνη σίγουρα βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου καθώς συγκρατεί την κήλη, αλλά δεν συστήνεται για μακροχρόνια χρήση. Τα αρνητικά της είναι πως αδυνατίζει τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος από την πίεση και δημιουργεί συμφύσεις που δυσχεραίνουν το χειρουργείο. Η αντιμετώπιση μίας επιγαστρικής κήλης είναι μόνο η χειρουργική αποκατάσταση.

Διάγνωση της επιγαστρικής κήλης

Η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης, όπως και κάθε κήλης, βασίζεται στο ιστορικό και τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Σε διαγνωστικά προβλήματα, κυρίως σε περιπτώσεις παχυσαρκίας όπου είναι δύσκολη η ψηλάφηση της κήλης, διενεργείται υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Σε μεγάλες κήλες η αξονική τομογραφία συστήνεται όχι τόσο για την διάγνωση της κήλης αλλά για τον σχεδιασμό του χειρουργείου.  

Θεραπεία της επιγαστρικής κήλης

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και τα τελευταία χρόνια επανάσταση έχει φέρει η τοποθέτηση σύγχρονων πλεγμάτων. Τα πλέγματα είναι φιλικά στο σώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις βιοδιασπώμενα ανάλογα με την ένδειξη και την θέση τοποθέτησής τους. 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Aνοικτά με τοποθέτηση πλέγματος
  • Λαπαροσκοπικά ελάχιστα επεμβατικά με τοποθέτηση πλέγματος 

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ή μετά από 1-2 ημέρες από το Νοσοκομείο.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.