Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

Μηροκήλη

Συμπτώματα & Θεραπεία

Τι είναι μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι ένα εξόγκωμα που προβάλλει διαμέσου του μηριαίου δακτυλίου, που βρίσκεται στο άνω τμήμα του μηρού και δίπλα από το σημείο όπου εμφανίζεται η βουβωνοκήλη. Ο μηριαίος δακτύλιος είναι ένα ευένδοτο σημείο της πυέλου μέσα από το οποίο διέρχονται τα μηριαία αγγεία (αρτηρία και φλέβα) και το μηριαίο νεύρο στο κάτω άκρο. Το περιεχόμενο  της μηροκήλης είναι συνήθως ένα ενδοκοιλιακό σπλάχνο και πρόκειται συχνά για τμήμα λεπτού εντέρου. Η συχνότητα εμφάνισης της μηροκήλης είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες και σχετίζεται άμεσα με την προχωρημένη ηλικία και τις πολλές εγκυμοσύνες. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της είναι: η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, ο επίμονος βήχας και γενετικά αίτια. Οι μηροκήλες, λόγω του στενού και ανένδοτου μηριαίου δακτυλίου, ενέχουν μεγάλο κίνδυνο περίσφιξης, που μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του περιεχομένου τους. 

Συμπτώματα της μηροκήλης

Διάγνωση της μηροκήλης

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την φυσική εξέταση. Πολλές φορές σε ασθενείς με παραπάνω κιλά είναι δύσκολο για διαγνωστεί με την κλινικά. Στην περίπτωση αυτή απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα μαλακών μορίων ή αξονική τομογραφία μπορεί να είναι απαραίτητες. Ευρήματα στην περιοχή που μπορεί να συγχέονται λανθασμένα σαν μηροκήλη είναι η πολύ πιο συχνή βουβωνοκήλη, οι λεμφαδένες της μηροβουβωνικής χώρας και καλοήθη μορφώματα όπως λιπώματα ή κύστες. Ο έμπειρος χειρουργός είναι σε θέση να τα ξεχωρίσει και ανάλογα με την πάθηση να συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Η μηροκήλη θα πρέπει να χειρουργείται άμεσα, καθώς η περίσφιξη είναι πολύ συχνή και πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα κατά την διάγνωση αυτής

Θεραπεία της μηροκήλης

Η θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις είναι χειρουργική.  Συνήθως είναι άμεση καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος περίσφιξης και νέκρωσης του περιεχομένου της κήλης είναι μεγάλος. Οι νεότερες τεχνικές συνδυάζονται όλες με τοποθέτηση πλέγματος και τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Οι τεχνικές αποκατάστασης της μηροκήλης είναι:

  • Aνοιχτή με τοποθέτηση πλέγματος
  • Λαπαροσκοπικά / Ενδοσκοπικά με τοποθέτηση πλέγματος με τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ή μετά από 1-2 ημέρες από το Νοσοκομείο.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.