Ραγάδα Πρωκτού

Αποτελεσματική θεραπεία με Laser

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μία πληγή στο δέρμα του πρωκτού και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος πόνος. Ο πόνος ή κάψιμο εμφανίζεται συχνά κατά διάρκεια της αφόδευσης ή ακόμη και μερικές ώρες μετά την κένωση. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος ώστε ο ασθενής πολλές φορές φοβάται την αφόδευση και τελικά παθαίνει δυσκοιλιότητα. Λόγω της δυσκοιλιότητας προκαλείται έντονο σφίξιμο που προκαλεί σπασμό στους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού, που με την σειρά του δεν αφήνει την ραγάδα να επουλωθεί.

Είναι συχνή πάθηση (υπολογίζεται πως το 20% των ανθρώπων κάποια στιγμή θα εμφανίσει ραγάδα) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει μικρή αιμορραγία και φαγούρα στην περιοχή.

Πώς δημιουργείται η ραγάδα πρωκτού

Οι αιτίες που δημιουργούν την ραγάδα δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Σίγουρα η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κυριότερη αιτία. Ο ασθενής συνήθως δυσκολεύεται να αφοδεύσει ή δεν πάει έγκαιρα στην τουαλέτα. Το αποτέλεσμα είναι τα κόπρανα να γίνονται σκληρά και να τραυματίζουν το δέρμα του πρωκτού δημιουργώντας ανυπόφορο πόνο που με τη σειρά του λόγω του σπασμού των σφικτήρων μυών του πρωκτού δεν αφήνει την πληγή να επουλωθεί δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο σπασμού – πόνου.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει επίσης η επίμονη διάρροια που μπορεί να οφείλεται σε μία απλή γαστρεντερίτιδα ή σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως Ελκώδης κολίτιδα & Νόσος Crohn. Άλλες σπάνιες αιτίες που σχετίζονται σε νόσους του πρωκτού και μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση ραγάδας του δακτυλίου είναι ο τραυματισμός της περιοχής, ο καρκίνος του πρωκτού και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πως γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού

Η διάγνωση της ραγάδας γίνεται από τις πληροφορίες που δίνει ο ασθενής και επιβεβαιώνεται με την επισκόπηση της περιοχής όπου η πληγή πολλές φορές στον πρωκτό είναι εμφανείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε υποψία οξείας ραγάδας η δακτυλική εξέταση θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς είναι ιδιαίτερα επώδυνη και δεν υπάρχει λόγος να υποβάλλουμε τον ασθενή σε αυτή την εξέταση. Η πρωκτοσκόπηση  θα πρέπει να γίνεται υπό αναισθησία στην περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Εάν η αιμορραγία είναι μεγάλη να τονίσουμε πως σε ασθενείς άνω των 50 ετών συστήνεται η ολική κολονοσκόπηση για να αποκλειστούν άλλες αιτίες με κύρια τον καρκίνο του εντέρου.

Η μανομετρία του δακτυλίου συνιστάται σε ομάδες ασθενών, των οποίων η λειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού μπορεί να είναι επηρεασμένη (πολύτοκες γυναίκες, ηλικιωμένοι ασθενείς) και η θεραπεία τότε πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε να μην οδηγήσει σε ακράτεια αερίων ή κοπράνων.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Ταξινόμηση της ραγάδος ανάλογα με την διάρκεια εμφάνισης των συμπτωμάτων

Οξεία ραγάδα, διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων,

Χρόνια ραγάδα, διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων.

Αντιμετώπιση ραγάδας

Η θεραπεία της ραγάδας, είτε συντηρητική είτε χειρουργική, στοχεύει στη λύση του σπασμού του σφικτήρα του πρωκτού, ώστε να ελαττωθεί ο πόνος και να επιτευχθεί η επούλωση της πληγής. Αν υπάρχει παθολογικός ινωτικός ιστός θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Ο Δρ. Γεώργιος Λιάγκος κατέχει εξειδικευμένη γνώση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των καλοηθών παθήσεων του πρωκτού από το Γ. Ν. Νίκαιας όπου αντιμετωπίζονταν καθημερινά μεγάλος όγκος περιστατικών. Επίσης, μετά από επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού περιστατικών παθήσεων του πρωκτού με οπτικές ίνες λέιζερ, πιστοποιήθηκε επίσημα στην εφαρμογή των Laser τελευταίας γενιάς στην Πρωκτολογία.

Θεραπεία οξείας ραγάδας δακτυλίου

Η επούλωση της οξείας ραγάδας πρωκτού επιτυγχάνεται συνήθως χωρίς χειρουργείο.

Η συντηρητική θεραπεία θα βασιστεί στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που αποτελεί και την κύρια αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Συστήνεται διατροφή με ισορροπία σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, σαλάτες) και αυξημένη πρόσληψη ύδατος. Υπακτικά σκευάσματα δίνονται κατά περίπτωση.

Η καλή υγιεινή της περιοχής με πλύσιμο μετά από κάθε κένωση με χλιαρό προς ζεστό νερό (όχι κρύο και σε καμία περίπτωση παγωμένο) βοηθάει αρκετά. Δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση αντισηπτικών και να αποφεύγονται το σκούπισμα με χαρτί ή μωρομάντηλα, διότι περιέχουν ίνες που μένουν πάνω στην πληγή και την επιδεινώνουν. Τοπικές αναλγητικές αλοιφές χρησιμοποιούνται μετά την κένωση, για να μειώσουν τον πόνο.

Σκευάσματα του εμπορίου που περιέχουν κορτιζόνη χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα. Υπόθετα υαλουρονικού οξέος για 20 ημέρες έχουν φανεί πως έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Μπορούν να τοποθετηθούν σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με αλοιφή νιτρογλυκερίνης (NTG 0,4%) ή αναστολείς του διαύλου ασβεστίου (διλτιαζέμης 2%). Η σωστή εφαρμογή τους στην περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία της ραγάδας, καθώς και για την αποφυγή εμφάνισης πονοκεφάλου, που αποτελεί την πιο ενοχλητική παρενέργεια και την συχνότερη αιτία διακοπής τους. Η σωστή εφαρμογή επιτυγχάνει ύφεση των συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα και η θεραπεία διαρκεί έως και 2 μήνες, με το ποσοστό επούλωσης της ραγάδος να είναι περίπου 50%.

Η ένεση αλλαντικής τοξίνης, σε συγκεκριμένες θέσεις του έσω σφικτήρα, προκαλεί μείωση του σπασμού των μυών οδηγώντας στην επούλωση της ραγάδας. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα και το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου αγγίζει το 80%. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών (περίπου 5%) μπορεί να εμφανίσει ακράτεια κυρίως στα αέρια που υποχωρεί συνήθως μετά από 5 μήνες. Στην περίπτωση που η ραγάδα δεν επουλωθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών στην πληγή δημιουργείται ινωτικός ιστό που δεν την αφήνει να ιαθεί. Οι αλλοιώσεις σε αυτή την περίπτωση την καθιστούν χρόνια ραγάδα και η κύρια θεραπεία της πλέον είναι χειρουργική.

Θεραπεία χρόνιας ραγάδας δακτυλίου

Η θεραπεία της χρόνιας ραγάδας είναι χειρουργική. Ο λόγος είναι πως ο παθολογικός ινωτικός ιστός που επικάθεται στην πληγή, δεν την αφήνει να επουλωθεί και πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρεθεί. H αφαίρεση του ιστού συνδυάζεται και με μία θεραπεία που θα λύσει τον σπασμό των σφικτήρων και τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται με επιτυχία από τους εξειδικευμένους χειρουργούς του πρωκτού.

Η εξαφάνιση του παθολογικού ιστού με το Laser γίνεται μέσω εξάχνωσης και όχι μέσω τομής του ιστού.

Για το λόγο αυτό με την χρήση του Laser η εξαφάνιση του παθολογικού ιστού γίνεται άμεσα χωρίς να καταστρέφεται ο φυσιολογικός ιστός σε επίπεδο mm. To αποτέλεσμα είναι ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Είναι το κόψιμο συγκεκριμένων μυϊκών ινών (1/3 του κατώτερου έσω σφικτήρα μυ) που έχει σαν αποτέλεσμα την χαλάρωση του σπασμού των μυών. Είναι μια μέθοδος γρήγορη, ασφαλής με τραύμα κάτω του 1 cm, με επιτυχία που αγγίζει το 95% και πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής (0-3%). Πρέπει όμως να γίνει σωστά στον εσωτερικό σφιγκτήρα ο οποίος δεν είναι εξαιρετικά σημαντικός και συμβάλλει την εγκράτεια των κοπράνων σε ένα ποσοστό περίπου 10%.

Σε περίπτωση χρόνιας ραγάδας με συνοδό αιμορροϊδικό όζο και υπερτροφική πρωκτική θηλή, συνδυάζεται με εκτομή αυτών με χρήση Laser ή υπερήχων.

Είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους. Αποσκοπεί στην λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα. Ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, συμβάλλοντας στην επούλωση της ραγάδας. Εφαρμόζεται με μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια σε κάποιο ποσοστό.

Επιτυχής θεραπεία

Μετά την έγκυρη διάγνωση και σωστή ενημέρωση του ασθενούς, η θεραπευτική επιλογή πρέπει να εξατομικεύεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό ανάλογα με το πρόβλημα ώστε να πετύχουμε μέγιστης αποτελεσματικότητας θεραπεία.

Υπηρεσίες