Η πλέον σύγχρονη & ανώδυνη θεραπεία περιεδρικού συριγγίου

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί μία συχνή πάθηση της περιοχής του πρωκτού και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία παθολογική επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του δέρματος με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να εξέρχεται από αυτήν την επικοινωνία (συριγγώδης πόρος) και όχι από την φυσιολογική δίοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο που το έχει να νιώθει συνέχεια πως δεν έχει καθαριστεί καλά ή έντονο κνησμό λόγω της ροής των υγρών που είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εκροή αίματος ή βλέννης. Στην περίπτωση για κάποιο λόγο τα υγρά αυτά σταματήσουν να βγαίνουν προς τα έξω μπορεί να εγκλωβιστούν στο δέρμα και τα κάνουν απόστημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Δυστυχώς επειδή οι παθήσεις της περιοχής του πρωκτού είναι ακόμη ταμπού και ο κόσμος αισθάνεται άβολα να επισκεφτεί τον ιατρό με την πάροδο του χρόνου το περιεδρικό συρίγγιο κάνει επιπλοκές και η θεραπεία του γίνεται πιο δύσκολη. Η σύσταση του Γενικού Χειρουργού – Πρωκτολόγου Γεωργίου Λιάγκου, MD, PhD, προς στους ανθρώπους που πάσχουν είναι να επισκέπτονται άμεσα τον ιατρό τους και να γνωρίζουν πως η εξέταση δεν είναι επώδυνη και η θεραπείες είναι πλέον ελάχιστα επεμβατικές.

Απαραίτητος έλεγχος πριν το χειρουργείο

Η τακτική είναι μαζί την κλινική εξέταση να προηγείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απεικονιστικός έλεγχος (μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα) καθώς και μία χαμηλή ενδοσκόπηση με σκοπό:

  • Αναγνώριση έξω στομίου
  • Εύρεση έσω στομίου
  • Χαρτογράφηση πορεία συριγγώδους πόρου

Ο σωστός έλεγχος είναι καθοριστικός ώστε να δούμε την σχέση του συριγγίου με τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού και να αποφύγουμε να τους τραυματίσουμε στο χειρουργείο.

Ειδοποίηση για σκληρές εικόνες

Το άρθρο περιέχει ιατρικές εικόνες από τη χειρουργική αίθουσα. Αν δεν είστε εγλιματισμένοι σε τέτοιο υλικό παρακαλούμε μη συνεχίσετε το άρθρο.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Χειρουργική τεχνική με laser

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι η εξάχνωσή τους με εύκαμπτες ίνες Laser. Τα καθοριστικά βήματα της επέμβασης είναι:

Βήμα 1ο

Σε μερικές περιπτώσεις η παραμονή παροχέτευσης λίγων χιλιοστών αδρανούς υλικού που δεν ενοχλεί για 2 μήνες.

Βήμα 2ο

Καθαρισμός του συριγγίου με εύκαμπτο βουρτσάκι λίγων χιλιοστών

Βήμα 3ο

Εξάχνωση του συριγγώδους πόρου με εύκαμπτη ίνα laser

Βήμα 4ο

Σύγκλειση έσω στομίου με κάποια τεχνική

Τελικό Αποτέλεσμα

Η αποθεραπεία είναι ανώδυνη και εύκολη, καθώς δεν υπάρχει τραύμα και δεν έχει καμία σχέση με τα κλασικά ανοιχτά χειρουργεία της περιοχής, όπως βλέπετε την παρακάτω φωτογραφία.

Ποσοστό υποτροπής της μεθόδου

Να τονίσουμε βέβαια πως η τεχνική αυτή, όπως και κάθε τεχνική, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς αλλά σε όσους θα έχουν το όφελος από αυτήν και πως αν δεν γίνει σωστά μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές. Σχετικά με το ποσοστό της υποτροπής της νόσου αν και πρόκειται για μέθοδο που διενεργείται τα τελευταία χρόνια σε ακαδημαϊκές παγκόσμιες μελέτες από εξειδικευμένους χειρουργούς είναι περίπου 20%. Η αντίστοιχη βιβλιογραφική αναφορά παρατίθεται.

World J Clin Cases. 2020 May 6; 8(9): 1586–1591

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική