Πέτρες στην Χολή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Πέτρες στην χολή (Χολολιθίαση)

Οι πέτρες στη χοληδόχος κύστη (λίθοι στη χολή – χολολιθίαση) είναι ο σχηματισμός στερεών σχηματισμών από συστατικά της χολής μέσα στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο στο οποίο αποθηκεύεται η χολή (υγρό), που παράγεται από το συκώτι (ήπαρ). Η χολή χύνεται στο λεπτό έντερο και συμμετέχει στην πέψη της τροφής και κυρίως των λιπών. Η χοληδόχος κύστη  βρίσκεται στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και τα συμπτώματα από την πάθηση του οργάνου εκδηλώνονται στην περιοχή αυτή ή και στην πλάτη.

Η πάθηση αυτή είναι πολύ συχνή και επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Τι προκαλεί τη χολολιθίαση;

Πολλές φορές τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα και μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Έχουν ενοχοποιηθεί σίγουρα η υψηλή τιμή χοληστερόλης στο αίμα και η υψηλή τιμή χολερυθρίνης. Τα δύο αυτά συστατικά της χολής, όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από την φυσιολογική, ενώνονται μεταξύ τους και κάνουν πέτρες – λίθους. Μία ακόμη αιτία αποτελεί η διαταραχή της κινητικότητας της χοληδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα η χολή να μην αδειάζει αποτελεσματικά. Από τα φάρμακα, η χρήση οιστρογόνων ενοχοποιείται για των σχηματισμών πετρών.

Πέτρες στη χολή | Συμπτώματα

Συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή

Νοσηλεία, άμεση χειρουργική ή ενδοσκοπική αντιμετώπιση

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Πολύποδας χοληδόχου κύστης

Ο όρος “πολύποδας” της χοληδόχου κύστης αφορά συνήθως τυχαίο υπερηχογραφικό εύρημα (U/S). Πολλές φορές συγχέεται με πέτρα, αλλά δεν είναι. Είναι μία ανωμαλία του βλεννογόνου που όταν μεγαλώνει σε μέγεθος ή ξεπερνά το 1 εκ  συστήνεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξής του. Η θεραπεία πλέον είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Πέτρες στη χολή | Διάγνωση

Ένα απλό υπερηχογράφημα ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος (U/S ΗΧΟΠ) αρκεί.

Σε περίπτωση επιπλοκών απαιτείται πλήρης αιματολογικών και βιοχημικός έλεγχος και επί ενδείξεων απεικονιστικές εξετάσεις ειδικές για το χοληδόχο πόρο, όπως ειδική μαγνητική τομογραφία (ΜRCP) ή επεμβατική (ERCP).

Αντιμετωπίζονται οι πέτρες στη χολή συντηρητικά;

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη δεν εξαφανίζονται από μόνες τους και μπορούν να αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος. Επίσης η μακροχρόνια παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη ενοχοποιείται για τον καρκίνο του οργάνου. Προσεκτική διατροφή με μειωμένη κυρίως πρόσληψη λίπους ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων και επιπλοκών.

Η παρουσία πάντως πετρών σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Στους περισσότερους όμως ασθενείς η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Όλοι οι ασθενείς πλέον αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή που αποτελεί τη θεραπεία εκλογής και με την εμπειρία μας η μετατροπή της σε ανοιχτό χειρουργείο γίνεται σπάνια.

Δίαιτα που πρέπει να ακολουθούν άνθρωποι με πέτρες στη χολή

Μία διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά έχει άμεση σχέση με την δημιουργία πετρών στη χολή και με την εμφάνιση συμπτωμάτων και επιπλοκών. Επίσης, τόσο η παχυσαρκία όσο και η απότομη απώλεια βάρους ενθαρρύνει τη δημιουργία λίθων (χολολιθίαση).

Για να ελαττώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πετρών στη χολή, θα πρέπει να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή όπου θα αποφεύγεται τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τηγανητά, ανθυγιεινά σνακ και αλκοόλ.

Θεραπεία | Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνονται 3 ή 4 μικρές τομές από 0.5 έως 1 εκ. μέσα από τις οποίες εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Μία ειδική κάμερα συνδεδεμένη με βιντεοκάμερα, εισέρχεται και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργείται σε όλες τις περιπτώσεις. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και η διατροφή του ασθενούς μετά από λίγες ημέρες επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Οι επιπλοκές της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής από εξειδικευμένους χειρουργούς είναι σπάνιες (< 1%) και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία του και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν επηρεάζει την ζωή του ανθρώπου και η διατροφή του μετά από μικρό χρονικό διάστημα είναι η ίδια όπως και πριν από το χειρουργείο.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική