Παθήσεις Ήπατος - Σπληνός

Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Παθήσεις & Χειρουργική του ήπατος

Η ανατομία και η χειρουργική του ήπατος ήταν γνωστή από τα παλαιά χρόνια. Η διάγνωση των παθήσεων του ήπατος και των καλοηθών βλαβών του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της προόδου της τεχνολογίας των απεικονιστικών εξετάσεων και της ευρείας χρήσης τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί και τα ευρήματα ανακαλύπτονται τυχαία. Ο πιο συχνό όρος που χρησιμοποιείται για κάτι που ανακαλύπτεται είναι ένα ‘’μόρφωμα στο συκώτι’’ ή ‘’σκιά στο συκώτι’’ ή ‘’υπόπυκνη εστία’’ το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί τί ακριβώς είναι.

Συχνότερες καλοήθεις βλάβες του ήπατος

Διάγνωση καλοηθών βλαβών - μορφωμάτων ήπατος

Ο σωστός συνδυασμός των εξετάσεων, αιματολογικών και απεικονιστικών, θέτουν την διάγνωση και καθορίζουν το θεραπευτικό πλάνο.  Αρχική εξέταση αποτελεί το υπερηχογράφημα ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος (U/S ΗΧΟΠ). Πρόκειται για την πιο προσιτή οικονομικά εξέταση χωρίς ακτινοβολία.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Χειρουργική των καλοηθών βλαβών του ήπατος

Η πλειονότητα των βλαβών αυτών (εκτός από την εχινόκοκκο κύστη) του ήπατος χρειάζονται μόνο σωστή παρακολούθηση.

Ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση ή λήψη βιοψίας αποτελούν:

Χειρουργική της εχινόκοκκου κύστης του ήπατος

Η θεραπεία είναι χειρουργική για την αποφυγή των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν και είναι επικίνδυνες έως και απειλητικές για τη ζωή. Συνδυάζεται με θεραπευτική αγωγή από το στόμα και αποσκοπεί στην πλήρη εξάλειψη της νόσου και την αποφυγή διασποράς. Συνήθως εκτελείται και αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.

Σπλήνας | Παθήσεις σπληνός

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο που ανατομικά βρίσκεται αριστερά και άνω στην κοιλιά. Έχει σημαντικές λειτουργίες για το ανθρώπινο σώμα κυρίως στη λειτουργία του αιμοποιητικού και του ανοσολογικού συστήματος. Παρόλα αυτά μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του ασθενούς.   

Ενδείξεις σπληνεκτομής | Αφαίρεση του σπλήνα

1. Ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή

2. Κυστικά μορφώματα σπληνός

3. Τραυματισμός του οργάνου

Μπορεί η κάκωση του οργάνου να αντιμετωπιστεί μη-χειρουργικά;

Είναι το πιο συχνά τραυματισμένο όργανο στην κοιλιά μετά από ατύχημα. Τα τελευταία χρόνια σε οργανωμένα κέντρα του εξωτερικού οι κακώσεις του σπλήνα αντιμετωπίζεται μη-χειρουργικά (Non Operative Management – NOM) με αυστηρές ενδείξεις και συνεχή παρακολούθηση. Μη-χειρουργική αντιμετώπιση σημαίνει πως μία κάκωση του οργάνου μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο.

Για τον χειρουργό Dr. Γεώργιο Λιάγκο έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας η μη-χειρουργική αντιμετώπιση της τραυματικής κάκωσης (ρήξης) του οργάνου στην διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: Μη Χειρουργική αντιμετώπιση τραυματικών κακώσεων συμπαγών ενδοκοιλιακών οργάνων’.

Τα συμπεράσματα ήταν πως είναι εφικτή και στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα, όταν εφαρμόζεται από χειρουργούς που γνωρίζουν τις απαραίτητες ενδείξεις και την αυστηρή διαχείριση.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική