Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

Μετεγχειρητική Κήλη

Διάγνωση & Θεραπεία

Τι είναι μετεγχειρητική κήλη | Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Η μετεγχειρητική κήλη είναι η κήλη που εμφανίζεται σε θέση προηγούμενης χειρουργικής τομής. Είναι συχνότερη στις ανοικτές επεμβάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά και στις θέσεις τοποθέτησης των λαπαροσκοπικών εργαλείων (κήλη μετά από λαπαροσκόπηση), ιδίως εάν χρησιμοποιούνται trocar > 10 mm. Οι μετεγχειρητικές κήλες αποτελούν περίπου το 15% των κηλών που σχηματίζονται στο κοιλιακό τοίχωμα και έρχονται δεύτερες σε συχνότητα μετά τις βουβωνοκήλες.

Συμπτώματα ομφαλοκήλης

Συμπτώματα μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης

Το κύριο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση διόγκωσης στο σημείο της ουλής από την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές βέβαια μπορεί να μην φαίνεται, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με αυξημένο βάρος. Μπορεί να υπάρχει ενόχληση/πόνος εντοπισμένα, ο οποίος επιδεινώνεται με την αύξηση της πίεσης μέσα στην κοιλιά (βήχας, άρση βάρους,δυσκοιλιότητα). Η κήλη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση περίσφιξης, όπου είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει πυρετό και κοιλιακό άλγος. Επίσης σε μεγάλες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες με περιεχόμενο λεπτό έντερο είναι συχνό να παρουσιάζονται συμπτώματα ειλεού, δηλαδή αδυναμία αποβολής αερίων-κοπράνων και εμέτους. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σωστή κρίση από τον Χειρουργό για άμεση χειρουργική επέμβαση.

Διάγνωση της μετεγχειρητική κήλης

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν το περιεχόμενο της κήλης και το μέγεθός της, πληροφορίες σημαντικές για την χειρουργική αποκατάσταση.

Θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Οι επιλογές είναι ανοιχτές τεχνικές και για τους εξιδεικευμένους χειρουργούς λαπαροσκοπικές τεχνικές, που υπερέχουν των ανοικτών όπου μπορούν να εφαρμοστούν. 

Η επανάσταση στην χειρουργική των μετεγχειρητικών κηλών είναι η τοποθέτηση πλεγμάτων φιλικών προς το ανθρώπινο σώμα (βιοδιασπόμενων) με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και μικρότερο ποσοστό υποτροπών.

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ή μετά από 1-2 ημέρες από το Νοσοκομείο.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.