Παθήσεις Δέρματος | Δερματοχειρουργική

Καρκίνος του Δέρματος

Συμπτώματα & Θεραπεία

Καρκίνος του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος είναι ένα εξόγκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε προηγούμενος υγειές σημείο του σώματος.  Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κάθε νέο ή παλαιό σπίλο (ελιά). Επίσης κάθε πληγή (έλκος) που δεν επουλώνεται σε διάστημα 4 βδομάδων ή αιμορραγεί ή προκαλεί κνησμό είναι ύποπτη και πρέπει να εξετάζεται.

Πότε ένας σπίλος (ελιά) είναι επικίνδυνος και πρέπει να αφαιρείται

Κανόνας ABCDE: ύποπτος σπίλος για κακοήθεια

Βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σχεδόν όλα τα βασικοκκυταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία,  με το πρόσωπο να αποτελεί την συχνότερη θέση με ποσοστό 80%. Δεν δίνει μεταστάσεις, αλλά επεκτείνεται και καταστρέφει τους πέριξ ιστούς. Η συχνότητά του είναι ανάλογη με την προχωρημένη ηλικία, αλλά προραδικά εμφανίζεται και σε νέους ανθρώπους.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)

Εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό από το βασικοκυτταρικό και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συχνότερα εμφανίζεται σε σημεία που είναι εκτεθειμένα στην ηλικιακή ακτινοβολία και δίνει συχνά μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες. Σπάνια εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και στους άνδρες η συχνότητά του είναι διπλάσια από εκείνη των γυναικών.

Κακόηθες μελάνωμα

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες νεαρής ηλικίας και η συχνότητά του αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Αρχικά εμφανίζεται σαν σπίλος και εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα δίνει συστηματικές μεταστάσεις (δηλαδή βλάβες μακριά από την πρωτοπαθή εστία). Η αντιμετώπισή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή της αρχικής εστίας και τον ενδελεχή έλεγχο τυχόν λεμφαδενικών επιχώριων ή απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

Συμπτώματα καρκίνου του δέρματος

Στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικός. Σταδιακά μπορεί να υπάρχει ήπια φαγούρα και να δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα λόγω δυσμορφίας. Όσο μεγαλώνει σε μέγεθος τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονο καθώς προκαλείται τραύμα – εξέλκωση που μπορεί να αιμορραγεί. 

Πρόληψη

Όπως όλες τις μορφές καρκίνου, έτσι και του δέρματος, είναι σοφότερο κανείς να τον προλαμβάνει αντί να τον θεραπεύει. Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος μετά από σωστή χειρουργική αφαίρεση, για αυτό και ορισμένες συνήθειες θα πρέπει να αποτελούν και κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Συγκεκριμένα:

Διάγνωση καρκίνου του δέρματος

Οι ύποπτες βλάβες γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον έμπειρο ιατρό. Η πιστοποίηση της διάγνωσης όμως γίνεται με την ιστολογική εξέταση στο μικροσκόπιο μετά από την ολική αφαίρεση της βλάβης επι υγειών ορίων. Τα όρια εκτομής θα πρέπει να είναι ελεύθερα νόσου, αλλά αρχικά δεν συστήνονται ευρεία όρια εκτομής. Για το μελάνωμα η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή.

Μέθοδοι θεραπείας

Στα αρχικά στάδια όπως και όλοι οι καρκίνοι θεραπεύεται και έχει άριστα αποτελέσματα. Κάθε ύποπτη βλάβη με ανησυχητικά σημάδια το δέρμα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά επί υγιών ορίων (να παραμένει φυσιολογικός ιστός) και το υλικό να εξετάζεται από τον παθολογοανατόμο (βιοψία). Η ιστολογική εξέταση θα καθορίσει και την περαιτέρω θεραπεία.

Οι επεμβάσεις αυτές συνήθως εκτελούνται με τοπική αναισθησία. Το laser στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποφεύγεται λόγω της ακτινοβολίας που μεταδίδει και η αφαίρεση γίνεται με κλασικές μεθόδους. Το έλλειμα (τραύμα) μετά την αφαίρεση πολλές φορές είναι μεγάλο και καλύπτεται με μόσχευμα μερικού ή ολικού πάχους από άλλο μέρος του σώματος καλύπτοντας το τραύμα με ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.