Σπίλοι (ελιές)

Αφαίρεση σπίλων | Διάγνωση & αντιμετώπιση Καρκίνων του Δέρματος

Σπίλοι (ελιές) στο δέρμα

Οι ελιές, με επιστημονικό όρο σπίλοι, είναι δερματικές βλάβες που προέρχονται από παθολογική αύξηση και συνάθροιση των μελανοκυττάρων. Μπορεί να υπάρχουν από την γέννηση του ανθρώπου ή να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο και το χρώμα του σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο κεφάλι, στον κορμό, στα πόδια, στο θώρακα, στην πλάτη και στα γεννητικά όργανα και στην πλειοψηφία τους δεν είναι επικίνδυνοι.

Δεν το πειράζω για να μην γίνει κάτι κακό!

Τα παλαιότερα χρόνια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης υπήρχε η άποψη πως οι ελιές δεν έπρεπε να αφαιρούνται και πως πολλοί μόλις αφαίρεσαν μια βλάβη είχαν προβλήματα. Αφορούσε όμως κατά βάση βλάβες που έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί πολύ νωρίτερα, καθώς η πρόοδος των δερματικών βλαβών που παραμελούνται είναι ραγδαία και την στιγμή της αφαίρεσής τους έχουν προλάβει να επεκταθούν σημαντικά στον οργανισμό.

Κόπηκε η ελιά (κρεατοελιά), τι να κάνω;

Είναι πολύ συχνό ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχει συνεχής τριβή να κόβονται από μόνες τους. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης και σχετικός κίνδυνος αιμορραγίας. Η αιμορραγία συνήθως περιορίζεται με το πάτημα (σφικτή επίδεση) και εάν παρατηρηθούν συμπτώματα φλεγμονής όπως ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή εκροή υγρού, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι;

Προφανώς δεν πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι σπίλοι καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για καλοήθεις βλάβες. Βλάβες που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία (πρόσωπο), αλλάζουν σε μέγεθος (φούσκωσε η ελιά μου) –  χρώμα – συμμετρία – όρια – Κανόνας ABCDE – καλό είναι να αφαιρούνται και να εξετάζονται ιστολογικά με βιοψία.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Αφαίρεση Σπίλων

Η αφαίρεση τους γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και το επίπεδο του πόνου είναι ελάχιστο. Συστήνεται συνήθως να μην γίνεται καλοκαιρινές μήνες προς αποφυγή της υγρασίας μέσω του ιδρώτας και αποφυγή της έκθεσης της τραυματικής επιφάνειας στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βαρύτητα της επέμβασης είναι μικρή και δεν είναι ανάγκη να γίνει και διακοπή των αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Η χρήση του Χειρουργικού Laser CO² εφαρμόζεται σε περιορισμένες περιπτώσεις και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Μία τεχνική στην οποία δεν είναι απαραίτητη η χρήση ραμμάτων είναι η απόξεση, χωρίς τομή για επιφανειακές βλάβες. Βασικό είναι η αφαίρεση να είναι επί υγιών ορίων και το υλικό να εξετάζεται για πιθανή ανάπτυξη κακοήθειας.

Στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση αναδείξει κακοήθεια η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με το πόρισμα. Συνήθως δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης από το στόμα καθώς η επέμβαση είναι άσηπτη. Τοπική αντισηψία και αποφυγή έντονης τάσης της χειρουργημένης περιοχής συστήνονται για τις πρώτες ημέρες.

Ο Χειρουργός Λιάγκος Γεώργιος συνδυάζει την αφαίρεση των σπίλων με ενδοδερμική πλαστική αποκατάσταση για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και για να μην υπάρχουν επώδυνες αλλαγές και αφαίρεση ραμμάτων.

Πότε ένας σπίλος κρίνεται επικίνδυνος

Κάθε ογκίδιο που εμφανίζει αλλοιώσεις σύμφωνα με τον κανόνα ABCDE θα πρέπει να εξετάζεται και να αφαιρείται με ιδιαίτερη προσοχή. Σε περίπτωση μελανώματος, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να προκληθούν γρήγορα μεταστάσεις τόσο σε επιχώριους λεμφαδένες όσο και σε απομακρυσμένες θέσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου η πρόληψη του είναι το βασικότερο όλων, καθώς εάν η νόσος δεν έχει προχωρήσει, οι πιθανότητες πλήρους ίασης του ασθενούς είναι μεγάλες.

Κανόνας ABCDE: ύποπτος σπίλος για κακοήθεια:

Καρκίνος του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος είναι ένα εξόγκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε προηγούμενος υγιές σημείο του σώματος.  Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κάθε νέο ή παλαιό σπίλο (ελιά). Επίσης κάθε πληγή (έλκος) που δεν επουλώνεται σε διάστημα 4 εβδομάδων ή αιμορραγεί ή προκαλεί κνησμό είναι ύποπτη και πρέπει να εξετάζεται.

Βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σχεδόν όλα τα βασικοκκυταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία,  με το πρόσωπο να αποτελεί την συχνότερη θέση με ποσοστό 80%. Δεν δίνει μεταστάσεις, αλλά επεκτείνεται και καταστρέφει τους πέριξ ιστούς. Η συχνότητά του είναι ανάλογη με την προχωρημένη ηλικία, αλλά προραδικά εμφανίζεται και σε νέους ανθρώπους.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)

Εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό από το βασικοκυτταρικό και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συχνότερα εμφανίζεται σε σημεία που είναι εκτεθειμένα στην ηλικιακή ακτινοβολία και δίνει συχνά μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες. Σπάνια εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και στους άνδρες η συχνότητά του είναι διπλάσια από εκείνη των γυναικών.

Κακόηθες μελάνωμα

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες νεαρής ηλικίας και η συχνότητά του αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Αρχικά εμφανίζεται σαν σπίλος και εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα δίνει συστηματικές μεταστάσεις (δηλαδή βλάβες μακριά από την πρωτοπαθή εστία). Η αντιμετώπισή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή της αρχικής εστίας και τον ενδελεχή έλεγχο τυχόν λεμφαδενικών επιχώριων ή απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Συμπτώματα καρκίνου του δέρματος

Στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικός. Σταδιακά μπορεί να υπάρχει ήπια φαγούρα και να δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα λόγω δυσμορφίας. Όσο μεγαλώνει σε μέγεθος τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονο καθώς προκαλείται τραύμα – εξέλκωση που μπορεί να αιμορραγεί.

Πρόληψη

Όπως όλες τις μορφές καρκίνου, έτσι και του δέρματος, είναι σοφότερο κανείς να τον προλαμβάνει αντί να τον θεραπεύει. Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος μετά από σωστή χειρουργική αφαίρεση, για αυτό και ορισμένες συνήθειες θα πρέπει να αποτελούν και κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Συγκεκριμένα:

Διάγνωση καρκίνου του δέρματος

Οι ύποπτες βλάβες γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον έμπειρο ιατρό. Η πιστοποίηση της διάγνωσης όμως γίνεται με την ιστολογική εξέταση στο μικροσκόπιο μετά από την ολική αφαίρεση της βλάβης επι υγειών ορίων. Τα όρια εκτομής θα πρέπει να είναι ελεύθερα νόσου, αλλά αρχικά δεν συστήνονται ευρεία όρια εκτομής. Για το μελάνωμα η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή.

Μέθοδοι θεραπείας

Στα αρχικά στάδια όπως και όλοι οι καρκίνοι θεραπεύεται και έχει άριστα αποτελέσματα. Κάθε ύποπτη βλάβη με ανησυχητικά σημάδια το δέρμα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά επί υγιών ορίων (να παραμένει φυσιολογικός ιστός) και το υλικό να εξετάζεται από τον παθολογοανατόμο (βιοψία). Η ιστολογική εξέταση θα καθορίσει και την περαιτέρω θεραπεία.

Οι επεμβάσεις αυτές συνήθως εκτελούνται με τοπική αναισθησία. Το laser στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποφεύγεται λόγω της ακτινοβολίας που μεταδίδει και η αφαίρεση γίνεται με κλασικές μεθόδους. Το έλλειμα (τραύμα) μετά την αφαίρεση πολλές φορές είναι μεγάλο και καλύπτεται με μόσχευμα μερικού ή ολικού πάχους από άλλο μέρος του σώματος καλύπτοντας το τραύμα με ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική