Παθήσεις Δέρματος | Δερματοχειρουργική

Σπίλοι (ελιές)

Διάγνωση | Αφαίρεση

Σπίλοι (ελιές) στο δέρμα

Οι ελιές, με επιστημονικό όρο σπίλοι, είναι δερματικές βλάβες που προέρχονται από παθολογική αύξηση και συνάθροιση των μελανοκυττάρων. Μπορεί να υπάρχουν από την γέννηση του ανθρώπου ή να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο και το χρώμα του σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο κεφάλι, στον κορμό, στα πόδια, στο θώρακα, στην πλάτη και στα γεννητικά όργανα και στην πλειοψηφία τους δεν είναι επικίνδυνοι.

Πότε ένας σπίλος - ελιά είναι επικίνδυνος και πρέπει να αφαιρείται

Κανόνας ABCDE: ύποπτος σπίλος για κακοήθεια

Σπίλος ή μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι κακοήθης νεόπλασμα του δέρματος που εξορμάται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Πολλές φορές εμφανίζεται σε προϋπάρχοντες σπίλους και άλλωτε σε θέσεις που δεν προϋπάρχουν δερματικές βλάβες.

Κάθε ογκίδιο που εμφανίζει αλλοιώσεις σύμφωνα με τον κανόνα ABCDE θα πρέπει να εξετάζεται και να αφαιρείται με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνός καρκίνος και στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου1.500 περιστατικά ανά έτος. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, διότι μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις τόσο σε επιχώρειους λεμφαδένες όσο και σε απομακρυσμένες θέσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου η πρόληψη του είναι το βασικότερο όλων, καθώς εάν η νόσος δεν έχει προχωρήσει, οι πιθανότητες πλήρους ίσης του ασθενούς είναι μεγάλες.

Δεν το πειράζω για να μην γίνει κάτι κακό!

Τα παλαιότερα χρόνια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης υπήρχε η άποψη πως οι ελιές δεν έπρεπε να αφαιρούνται και πως πολλοί μόλις αφαίρεσαν μια βλάβη είχαν προβλήματα. Αφορούσε όμως κατά βάση βλάβες που έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί πολύ νωρίτερα, καθώς η πρόοδος των δερματικών βλαβών που παραμελούνται είναι ραγδαία και την στιγμή της αφαίρεσής τους έχουν προλάβει να επεκταθούν σημαντικά στον οργανισμό.

Κόπηκε η ελιά (κρεατοελιά), τι να κάνω;

Είναι πολύ συχνό ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχει συνεχής τριβή να κόβονται από μόνες τους. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης και σχετικός κίνδυνος αιμορραγίας. Η αιμορραγία συνήθως περιορίζεται με το πάτημα (σφικτή επίδεση) και εάν παρατηρηθούν συμπτώματα φλεγμονής όπως ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή εκροή υγρού, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι;

Προφανώς δεν πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι σπίλοι καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για καλοήθεις βλάβες. Βλάβες που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία (πρόσωπο), αλλάζουν σε μέγεθος (φούσκωσε η ελιά μου) –  χρώμα – συμμετρία – όρια – Κανόνας ABCDE – καλό είναι να αφαιρούνται και να εξετάζονται ιστολογικά με βιοψία.

Αφαίρεση Σπίλων

Η αφαίρεση τους γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και το επίπεδο του πόνου είναι ελάχιστο. Συστήνεται συνήθως να μην γίνεται καλοκαιρινές μήνες προς αποφυγή της υγρασίας μέσω του ιδρώτας και αποφυγή της έκθεσης της τραυματικής επιφάνειας στην ηλιακή ακτινοβολία. Η βαρύτητα της επέμβασης είναι μικρή και δεν είναι ανάγκη να γίνει και διακοπή των αντιπηκτικών σκευασμάτων. Η χρήση του Xειρουργικού Laser CO2 εφαρμόζεται σε περιορισμένες περιπτώσεις και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Μία τεχνική στην οποία δεν είναι απαραίτητη η χρήση ραμμάτων είναι η απόξεση, χωρίς τομή για επιφανειακές βλάβες. Βασικό είναι η αφαίρεση να είναι επί υγιών ορίων και το υλικό να εξετάζεται για πιθανή ανάπτυξη κακοήθειας. 

Ο Χειρουργός Λιάγκος Γεώργιος συνδυάζει την αφαίρεση των σπίλων με ενδοδερμική πλαστική αποκατάσταση για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και για να μην υπάρχουν επώδυνες αλλαγές και αφαίρεση ραμμάτων.

Στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση αναδείξει κακοήθεια η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με το πόρισμα. Συνήθως δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης από το στόμα καθώς η επέμβαση είναι άσηπτη. Τοπική αντισηψία και αποφυγή έντονης τάσης της χειρουργημένης περιοχής συστήνονται για τις πρώτες ημέρες.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.