Οι ελιές, με επιστημονικό όρο σπίλοι, είναι δερματικές βλάβες που προέρχονται από παθολογική αύξηση και συνάθροιση των μελανοκυττάρων. Μπορεί να υπάρχουν από την γέννηση του ανθρώπου ή να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο και το χρώμα του σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο κεφάλι, στον κορμό, στα πόδια, στο θώρακα, στην πλάτη και στα γεννητικά όργανα και στην πλειοψηφία τους δεν είναι επικίνδυνοι.
Το μελάνωμα είναι κακοήθης νεόπλασμα του δέρματος που εξορμάται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Πολλές φορές εμφανίζεται σε προϋπάρχοντες σπίλους και άλλωτε σε θέσεις που δεν προϋπάρχουν δερματικές βλάβες.
Κάθε ογκίδιο που εμφανίζει αλλοιώσεις σύμφωνα με τον κανόνα ABCDE θα πρέπει να εξετάζεται και να αφαιρείται με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνός καρκίνος και στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου1.500 περιστατικά ανά έτος. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, διότι μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις τόσο σε επιχώρειους λεμφαδένες όσο και σε απομακρυσμένες θέσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου η πρόληψη του είναι το βασικότερο όλων, καθώς εάν η νόσος δεν έχει προχωρήσει, οι πιθανότητες πλήρους ίσης του ασθενούς είναι μεγάλες.
Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί
Τα παλαιότερα χρόνια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης υπήρχε η άποψη πως οι ελιές δεν έπρεπε να αφαιρούνται και πως πολλοί μόλις αφαίρεσαν μια βλάβη είχαν προβλήματα. Αφορούσε όμως κατά βάση βλάβες που έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί πολύ νωρίτερα, καθώς η πρόοδος των δερματικών βλαβών που παραμελούνται είναι ραγδαία και την στιγμή της αφαίρεσής τους έχουν προλάβει να επεκταθούν σημαντικά στον οργανισμό.
Είναι πολύ συχνό ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχει συνεχής τριβή να κόβονται από μόνες τους. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης και σχετικός κίνδυνος αιμορραγίας. Η αιμορραγία συνήθως περιορίζεται με το πάτημα (σφικτή επίδεση) και εάν παρατηρηθούν συμπτώματα φλεγμονής όπως ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο ή εκροή υγρού, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό.
Προφανώς δεν πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι σπίλοι καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για καλοήθεις βλάβες. Βλάβες που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία (πρόσωπο), αλλάζουν σε μέγεθος (φούσκωσε η ελιά μου) – χρώμα – συμμετρία – όρια – Κανόνας ABCDE – καλό είναι να αφαιρούνται και να εξετάζονται ιστολογικά με βιοψία.
Μία τεχνική στην οποία δεν είναι απαραίτητη η χρήση ραμμάτων είναι η απόξεση, χωρίς τομή για επιφανειακές βλάβες. Βασικό είναι η αφαίρεση να είναι επί υγιών ορίων και το υλικό να εξετάζεται για πιθανή ανάπτυξη κακοήθειας.
Στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση αναδείξει κακοήθεια η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με το πόρισμα. Συνήθως δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης από το στόμα καθώς η επέμβαση είναι άσηπτη. Τοπική αντισηψία και αποφυγή έντονης τάσης της χειρουργημένης περιοχής συστήνονται για τις πρώτες ημέρες.
Ο Ιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δέχεται επισκέψεις όλων των ιδιωτικών ασφαλειών, καθώς είναι επίσημος συνεργάτης των ασφαλιστικών ομίλων ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΑFFIDEA, HEALTHNET, MEDISYSTEM, INTERAMERICAN.
Οι Ιδιωτικές Κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται έχουν σύμβαση με όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες, καθώς και οικονομικά πακέτα για τους ασθενείς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.