Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

Κήλη των Aθλητών

Διάγνωση & Θεραπεία

Τι είναι το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή κήλη των αθλητών (Sports Hernia);

To σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή κήλη των αθλητών (sports hernia) είναι ένα σύμπτωμα-πάθηση που προσβάλει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που γυμνάζονται με μεγάλη ένταση. Συνήθως πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές νεαρής ηλικίας και ιδιαίτερα σε αθλήματα όπου υπάρχουν γρήγορες και πολλές εναλλαγές της θέσης ισορροπίας του σώματος, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κα διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες μορφές των κηλών και αναφέρεται περισσότερο σαν σύνδρομο καθώς δεν είναι απαραίτητη η παρουσία κάποια προβάλλουσας μάζας με την κλασική μορφή της κηλης.

Αιτιολογία ανάπτυξης του συνδρόμου των κοιλιακών προσαγωγών (Ανατομία)

Ως προς την αιτιολογία ενοχοποιούνται οι πολλαπλές μικροκακώσεις των μυών της περιοχής που διαταράσσουν την μυϊκή ισορροπία του σώματος. Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μυϊκής ανισορροπία μεταξύ λοξών κοιλιακών και προσαγωγών μυών, του ερεθισμού του θυροειδούς νεύρου ή ακόμη και της παρουσίας βουβωνοκήλης που σε μη αθλητές θα ήταν πλήρως ασυμπτωματική.

Ποιο είναι το κύριο σύμπτωμα της κήλης των αθλητών

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών

Η πληροφορίες που δίνει ο ασθενής είναι χαρακτηριστικές ως προς την έναρξη των συμπτωμάτων κατά την άσκηση και την ύφεση αυτών κατά την διακοπή. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται, ανάλογα με την αιτιολογία, άλγος στην πίεση του ηβικού οστού, στην έκφυση του μακρού προσαγωγού, στην προσαγωγή του ισχίου υπό αντίσταση και στην εκτέλεση λοξών κοιλιακών υπό αντίσταση. Εξετάσεις απεικονιστικές που θα αποκλείσουν άλλες παθήσεις και θα θέσουν την διάγνωση του συνδρόμου είναι το υπερηχογράφημα των κοιλιακών μυών και η εξιδεικευμένη μαγνητική τομογραφία (MRI). Παθήσεις που εντάσσονται  στο σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι η τενοντίτιδα των ορθών κοιλιακών μυών, η τενοντίτιδα των προσαγωγών μυών και του λαγονοψοΐτη μυ, ο εγκλωβισμός του θυρεοειδούς νεύρου και η ηβική οστεΐτιδα.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών συντηρητική θεραπεία | Ασκήσεις αποκατάστασης

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίου λίθο στην αντιμετώπιση του προβλήματος του συνδρόμου των κοιλιακών προσαγωγών και αυτή συνίσταται στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και ιδιαίτερα των λοξών και στη διάταση των προσαγωγών μυών. Η αντιμετώπιση είναι, ανάλογα με την αιτιολογία και τη βαρύτητα και στα αρχικά στάδια συντηρητική για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων. Η συντηρητική θεραπεία έγκειται σε ανάπαυση, αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης και σταδιακή επάνοδο σε πλήρες πρόγραμμα.

Στην κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών το βασικότερο όλων είναι ο σωστός χρόνος της χειρουργικής αποκατάστασης, αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί τα σωστά συντηρητικά μέτρα

Λαπαροσκοπική & ενδοσκοπική αντιμετώπιση συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών

Επί αποτυχίας των συντηρικών μεθόδων αποκατάστασης συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά και ενδοσκοπικά και στοχεύει στην ενίσχυση των πλάγιων κοιλιακών τοιχωμάτων με χρήση συνθετικών πλεγμάτων προπεριτοναϊκά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ταχύτερη επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων, λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας και συντομότερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες (25 – 30 ημέρες).

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ή μετά από 1-2 ημέρες από το Νοσοκομείο.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.