Ομφαλοκήλη & εγκυμοσύνη

Πριν, κατά και μετά την εγκυμοσύνη

Γράφει ο Dr. Γεώργιος Λιάγκος

Ο ομφαλός είναι γνωστό πως αποτελεί ένα ευένδοτο σημείο του ανθρωπίνου σώματος. Στο σημείο αυτό υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης κήλης (ομφαλοκήλης) ειδικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου υπάρχει αύξηση των κιλών της εγκύου και μεγάλη πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα σε συνδυασμό με τις ορμονικές μεταβολές. Είναι γενικά συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και αποτελεί ένα χειρουργείο ρουτίνας. Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και γίνεται με την χρήση σύγχρονων πλεγμάτων φιλικών προς στο σώμα που τις περισσότερες φορές το υλικό τους είναι μερικώς απορροφήσιμο.

Προ της εγκυμοσύνης

Οι μελέτες έχουν δείξει πως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν ομφαλοκήλη συστήνεται να χειρουργούνται πριν από μία πιθανή εγκυμοσύνη. Είναι ξεκάθαρο πως η χρήση πλέγματος είναι η καλύτερη επιλογή καθώς η απλή συρραφή  έχει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής. Επίσης συστήνεται η εγκυμοσύνη να αναβληθεί για περίπου ένα χρόνο με σκοπό να προλάβει το κοιλιακό τοίχωμα να  αφομοιώσει το πλέγμα και να φτάσει στο 100% της αποτελεσματικότητά του. Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος ξεκαθαρίζει πως το υλικό, το μέγεθος του πλέγματος και ο τρόπος καθήλωσης αυτού (απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα υλικά) παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην αποφυγή της επανεμφάνισής της

Κατά την εγκυμοσύνη

Διεθνώς έχει υπολογιστεί πως η επίπτωση της ομφαλοκήλης στις εγκύους είναι περίπου 0,08%. Αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες κατευθυντήριες οδηγίες ως προς την αντιμετώπιση της κήλης κατά την εγκυμοσύνη γενικά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια το χειρουργείο να γίνει μετά την εγκυμοσύνη. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε σε όλες τις περιπτώσεις όπως εάν συμβεί κάποια επιπλοκή όπως περίσφιξη. Στην κατάσταση αυτή η έγκυος ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του εμβρύου και συνήθως η έκβαση είναι άριστη. Μία ακόμη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει μία έγκυο στο χειρουργείο είναι η περίπτωση μίας ομφαλοκήλη που προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή του ομφαλού ή μεγαλώνει αρκετά και επηρεάζει την καθημερινότητα  της μητέρας. Το καλύτερο τρίμηνο της αποκατάστασης είναι το 2o και τα αποτελέσματα είναι συνήθως άριστα.

Μετά την εγκυμοσύνη

Για τις μητέρες μετά την εγκυμοσύνη εφόσον δεν υπάρχει λόγος επείγουσας αποκατάστασης της ομφαλοκήλης (π.χ. έντονος πόνος, αύξηση μεγέθους, περίσφιξη) η σύσταση είναι το χειρουργείο να διενεργείται ένα χρόνο μετά την γέννηση του νεογνού.  Ένας χρόνος είναι ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ανάρρωσης και επιστροφής της μητέρας σε φυσιολογικό βάρος και ορμονικό προφίλ. Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος υποστηρίζει πως πάντα πρέπει να γίνεται συνεννόηση με την μητέρα για την πιθανότητα και 2ης εγκυμοσύνης και στην περίπτωση αυτή ανάλογα με το μέγεθος και τα συμπτώματα της κήλης η θεραπεία να εξατομικεύεται κατά περίπτωση.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.