Βουβωνοκήλη

Συμπτώματα & αποτελεσματική θεραπεία

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι ένα εξόγκωμα που προβάλλει στην βουβωνική χώρα, δηλαδή στην περιοχή του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος, πάνω από το μηρό και το περιεχόμενό της είναι συνήθως ένα σπλάχνο της κοιλιάς, όπως λίπος ή τμήμα εντέρου.

Μπορεί να εμφανιστεί αριστερά, δεξιά ή και στις δύο πλευρές (βουβωνοκήλη άμφω). Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη κήλη του κοιλιακού τοιχώματος και είναι πιο συχνή σε άνδρες, με την αναλογία μεταξύ ανδρών/γυναικών να είναι 7 προς 1.

Είδη βουβωνοκήλης

Τα είδη βουβωνοκήλης είναι:

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συμπτώματα βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

Τι είναι η περισφιγμένη βουβωνοκήλη;

Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη είναι μία κατάσταση κατά την οποία το τμήμα/σπλάχνο της κοιλίας που βρίσκεται μέσα στην κήλη δεν ανατάσσεται (δεν μπαίνει μέσα στην κοιλιά) και η αιμάτωσή του έχει διακοπεί. Πρόκειται για επιπλοκή της βουβωνοκήλη όπου τα συμπτώματα είναι έντονα:

Από την κλινική εξέταση η διάγνωση είναι άμεση και χωρίς καθυστέρηση, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ρήξης του εντέρου και γενικευμένης περιτονίτιδας.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση της βουβωνοκήλης

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, που περιγράφει μια προβάλλουσα μάζα (εξόγκωμα) στη βουβωνική περιοχή που ανατάσσεται αυτόματα με την κατάκλιση ή μετά από χειρισμούς και επιβεβαιώνεται με την κλινική εξέταση από τον έμπειρο Χειρουργό.

Ο εξιδεικευμένος Χειρουργός μπορεί να διαγνώσει αν πρόκειται για:

Συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα (U/S) ή αξονική τομογραφία (A/T) συστήνεται κατά περίπτωση και όχι ρουτίνα.

Υπάρχει εναλλακτική/συντηρητική θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική και συνιστάται κυρίως για την πρόληψη των επιπλοκών, καθώς και την αποφυγή αύξησης του μεγέθους της. 

Δεν υπάρχει κάποιου είδους φυσική θεραπεία. Το σίγουρο είναι πως μία αρχόμενη ή μικρή βουβωνοκήλη μπορεί αρχικά να αντιμετωπισθεί υπό την κατάλληλη καθοδήγηση συντηρητικά, εφόσον τα συμπτώματα του ανθρώπου δεν είναι έντονα, χωρίς όμως να μπορεί ποτέ να εξαφανιστεί.

Να βάλω ζώνη βουβωνοκήλης; Θα με βοηθήσει;

Είναι πολύ συχνή ερώτηση από τους ανθρώπους που έχουν κήλη αν η χρήση ζώνης μπορεί να τους γιατρέψει την κήλη. Η ζώνη σίγουρα βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και κυρίως του πόνου καθώς συγκρατεί την κήλη, αλλά δεν συστήνεται για μακροχρόνια χρήση. Τα αρνητικά της είναι πως αδυνατίζει τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος από την πίεση και δημιουργεί συμφύσεις που δυσχεραίνουν το χειρουργείο με ελάχιστα επεμβατικούς μεθόδους.

Η ζώνη της βουβωνοκήλης βοηθάει στον έλεγχο του πόνου αλλά η μακροχρόνια χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ελάχιστα επεμβατικό, ανοιχτό χειρουργείο βουβωνοκήλης

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, με τοποθέτηση πλέγματος, και με άριστα αποτελέσματα. Τα σύγχρονα πλέγματα είναι φιλικά προς το σώμα, δεν προκαλούν έντονη αντίδραση και η πιθανότητα μόλυνσης είναι μηδαμινή.

Η τομή είναι μικρή, περίπου 5 cm  και το stress του χειρουργείου τόσο μικρό που μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία και μέθη. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται με ενδοδερμική πλαστική αποκατάσταση και δεν υπάρχουν καθόλου ράμματα που πρέπει να αφαιρεθούν. Ο ασθενής δύναται να εξέλθει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Λαπαροσκοπική / Ενδοσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης

Τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων σε επιλεγμένα περιστατικά. Αυτά είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι απόλυτες ενδείξεις για την εφαρμογή τους είναι όταν υπάρχει υποτροπή χειρουργημένης βουβωνοκήλης και η ύπαρξη βουβωνοκηλών άμφω (δεξιά και αριστερά μαζί).

Οι τεχνικές λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι δύο:

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Υπηρεσίες