Σμηγματογόνος Κύστη

Διάγνωση & ασφαλής αφαίρεση

Σμηγματογόνος κύστη

Κύστη δέρματος ή Αθηρωματική κύστη

Η σμηγματογόνος κύστη είναι ένα επιφανειακό εξόγκωμα στο δέρμα και πολλοί την περιγράφουν “σπυρί σαν κύστη’’. Πρόκειται για συλλογή σμήγματος το οποίο αντί να εκκρίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας εγκλωβίζεται μέσα στο δέρμα γύρω από μία κάψα. Είναι καλοήθης μόρφωμα και η αληθής αιτία εμφάνισής της παραμένει άγνωστη.

Η βλάβη από την στιγμή που εμφανιστεί μπορεί να μένει σταθερή, αλλά μπορεί όμως και να αυξάνει σε μέγεθος, να φλεγμαίνει ή τελικά να ραγεί (σπάσει) μέσα στο δέρμα.

Σμηγματογόνος κύστη & φλεγμονή - απόστημα

Η σμηγματογόνος κύστη συχνά παραμένει ασυμπτωματική σαν ψηλαφητό εξόγκωμα. Πολλές φορές υπάρχει μία μαύρη οπή που είναι το συρίγγιο της κύστης και μπορεί να εκκρίνει περιστασιακά δύσοσμο υγρό.

Μία μόλυνση του περιεχομένου της κύστης μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή αυτής (ερυθρότητα, πόνος) και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με κρέμα αντιβίωσης ή αντιβίωση από το στόμα μπορεί να γίνει απόστημα.

Συχνότερες θέσεις εντόπισης της σμηγματογόνου κύστης

Μπορεί να δημιουργηθούν σε οπουδήποτε μέρος στο ανθρώπινο σώμα. Τα συχνότερα σημεία εμφάνισής τους είναι το κεφάλι, τα γεννητικά όργανα και οπισθωτιαία.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση

Η επισκόπηση και η ψηλάφηση από τον έμπειρο Χειρουργό είναι αρκετά. Σπανίως χρειάζονται περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις.

Έχω σμηγματογόνο κύστη, πρέπει να την αφαιρέσω;

Η σμηγματογόνος κύστη είναι ένα από τα πιο συχνά καλοήθη μορφώματα του δέρματος – υποδορίου. Οι άνθρωποι που τις έχουν είναι πολλοί και δεν πρέπει να ανησυχούν. Το πρόβλημά τους είναι μόνο ότι μεγαλώνουν σε μέγεθος και μπορεί περιστασιακά να φλεγμαίνουν ή να αποστηματοποιούνται. Συστήνουμε λοιπόν την αφαίρεση τους όσο είναι μικρές σε μέγεθος.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία κατά την διάγνωση, ανάλογα με την επιθυμία τους ασθενούς, και το επίπεδο του πόνου είναι ελάχιστο.

Ο Χειρουργός Λιάγκος Γεώργιος συνδυάζει την αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης με σύγκλειση του τραύματος με ενδοδερμική πλαστική αποκατάσταση για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και αποφυγή αφαίρεσης ραμμάτων.

Χειρουργική εκτομή | Αφαίρεση σμηγματογόνου κύστης με Laser CO²

Η χειρουργική αφαίρεση με τοπική αναισθησία της κύστης για αισθητικούς λόγους και για αποφυγή της αύξησης του μεγέθους και των φλεγμονών που οδηγούν σε συνεχή λήψη αντιβιώσεων, είναι η θεραπεία εκλογής. Η χρήση Laser έναντι της κλασικής διαθερμίας για λόγους αιμόστασης και αποφυγή υπερβολικού εγκαύματος είναι η πλέον σύγχρονη θεραπεία.

Η εκτομή πρέπει να είναι πλήρης με την κάψα, το συρίγγιο και το περιεχόμενο της κύστης άθικτο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να υπάρχει υποτροπή. Στην περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή ή απόστημα η θεραπεία εξατομικεύεται.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική