Περιεδρικό Απόστημα

Συμπτώματα & αποτελεσματική θεραπεία

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Περιεδρικό απόστημα είναι η πιο συχνή πάθηση και η πιο συχνή αιτία πόνου στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται για φλεγμονή από μικρόβιο με κοιλότητα όπου υπάρχει υγρό-πύον (απόστημα) και εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τον ή και πιο ψηλά γύρω από το ορθό.

Εμφανίζεται κυρίως στην μέση ηλικία και στους άνδρες είναι συχνότερο από ότι στις γυναίκες. Επιστημονικά αποτελούν συνήθως την οξεία φάση ενός περιεδρικού συριγγίου.

Πώς δημιουργείται ένα περιεδρικό απόστημα

Η δημιουργία των περιεδρικών αποστημάτων φαίνεται πως σχετίζεται με τους αδένες που υπάρχουν φυσιολογικά στο όριο μεταξύ εντέρου (ορθού) και πρωκτού. Το περιεχόμενο των κοπράνων περιέχει μικρόβια και όταν το αυτό εγκλωβίζεται εσωτερικά στους αδένες του πρωκτού, αυτοί φλεγμαίνουν και πολύ συχνά σχηματίζουν ένα περιεδρικό απόστημα.

Άλλες σπάνιες αιτίες αποτελούν η τριχοφυΐα, διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, ο καρκίνος του πρωκτού και ο τραυματισμός του εντέρου από ξένο σώμα. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες, δηλαδή αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής του. Στην περίπτωση πολλαπλών υποτροπών των αποστημάτων θα πρέπει να σκεφτόμαστε ποιο σπάνιες αιτίες όπως είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα, ή HIV λοίμωξη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση

Ο εξειδικευμένος χειρουργός από τις πληροφορίες που δίνει ο ασθενής σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και την επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας μπορεί εύκολα να διαγνώσει την παρουσία ενός περιεδρικού αποστήματος. Επίσης, μπορεί να αναγνωρίσει τα δερματικά στόμια (τρύπες) συριγγίων που έχουν άμεση σχέση με την αποστηματική κοιλότητα. Η δακτυλική εξέταση μπορεί να δώσει πληροφορίες για την επέκταση του αποστήματος εντός του εντέρου και πιθανά να χρειάζεται πρωκτοσκόπηση επί αμφιβολίας της διάγνωσης.

Γενικά πρέπει να αποφεύγονται πολλοί χειρισμοί στην περιοχή στην οξεία φάση καθώς είναι δυσάρεστοι για τον ασθενή και του επιδεινώνουν τον πόνο. Περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία με ειδικό πρωτόκολλο ανασύνθεσης MRI ή ενδοορθρικό υπερηχογράφημα EUS γίνονται κατά περίπτωση. Εξετάσεις αίματος δεν είναι πάντα απαραίτητες και μπορεί να δείξουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής, όπως αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, των πολυμορφοπύρηνων και της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Ταξινόμηση των περιεδρικών αποστημάτων ανάλογα με την εντόπισή τους

Θεραπεία περιεδρικού αποστήματος

H θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Το απόστημα πρέπει να διανοίγεται, να παροχετεύεται όλο το πύον της κοιλότητας και να καθαρίζεται προσεκτικά η περιοχή που φλεγμαίνει. Ιδιαίτερη προσοχή και ειδικές τεχνικές απαιτούνται στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, καθώς η ίασή τους είναι πιο δύσκολη ειδικά σε μεγάλες τραυματικές επιφάνειες.

Πρέπει να τονιστεί πως αν το περιεδρικό απόστημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική λοίμωξη και σήψη, καθώς και σε γάγγραινα της ευρύτερης περιοχής (γάγγραινα Fournier – Νεκρωτική λοίμωξη). 

Με τι αναισθησία γίνεται η θεραπεία

Το είδος της αναισθησίας που θα λάβει ο ασθενής εξαρτάται από το μέγεθος και την θέση του αποστήματος. Μικρές επιφανειακές συλλογές μπορούν να διανοιχθούν με τοπική αναισθησία. Μεγάλες συλλογές συνήθως απαιτούν γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Θεραπεία περιεδρικού αποστήματος με χρήση Laser διοξειδίου CO²

Πρόκειται για σύγχρονη τεχνική που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία του Laser και ονομάζεται Laser Abscess Drainage (LAD). Αντί της χρησιμοποίησης κλασικού νυστεριού η διάνοιξη και η αιμόσταση της κοιλότητας γίνεται ανώδυνα με το Laser και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο της αιμορραγίας.

Ο χρόνος που απαιτείται δεν ξεπερνά συνήθως τα 10 λεπτά και ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα. Επίσης μπορεί να επιστρέψει από την επόμενη κιόλας μέρα στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συστήνεται κυρίως για επιφανειακές συλλογές.

Μεγάλες συλλογές συνήθως απαιτούν γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία όπου κατά την θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος διενεργείται και διερεύνηση ύπαρξης περιεδρικού συριγγίου (ποσοστό 50%) με ταυτόχρονη αντιμετώπιση προς αποφυγή υποτροπής του αποστήματος και των άσκοπων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η καλύτερη θεραπεία ενός περιεδρικού αποστήματος είναι η διάνοιξη και η παροχέτευση της κοιλότητας. Η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο είναι άμεση.

Υπηρεσίες