Κνησμός Πρωκτού | Πρωκτίτιδα

Συμπτώματα & αποτελεσματική θεραπεία

Κνησμός (φαγούρα) του πρωκτού | Πρωκτίτιδα

Ο κνησμός ή φαγούρα του πρωκτού και της περιοχής γύρω από αυτόν είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό και όχι σπάνιο σύμπτωμα και εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι επίμονος καθώς οι ασθενείς υποθεραπεύονται, αλλά επί το πλείστων είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται σε καλοήθεις αιτίες.

Συνήθως είναι ανθεκτικός στην συντηρητική αγωγή και πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή, καθώς προκαλεί έντονη δυσφορία σε όλους πάσχουν και λόγω της ανθεκτικότητας των συμπτωμάτων σε πολλούς γεννάται ο φόβος πως προκαλείται από κακοήθεια της περιοχής.

Συχνότερες αιτίες εμφάνισης κνησμού του πρωκτού

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Τι μπορώ να κάνω πριν την επίσκεψη στον εξειδικευμένο ιατρό

Ο στόχος είναι το δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού να διατηρείται πάντοτε καθαρό και στεγνό. Μετά από κάθε κένωση μπορείτε να πλένεστε με χλιαρό προς ζεστό νερό (σίγουρα όχι παγωμένο) με ένα σαπούνι με ουδέτερο ph 5,5 και όχι με οποιοδήποτε αντισηπτικό. Το χαρτί υγείας και τα μωρομάντηλα καλό είναι να αποφεύγονται, διότι αφήνουν ίνες και το τρίψιμο από μόνο του επιδεινώνει το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι η υπερβολική πλύση της περιοχής ιδιαίτερα με αντισηπτικά, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση γιατί αλλάζει την φυσιολογική χλωρίδα της περιπρωκτικής χώρας.

Επίσης σκευάσματα του εμπορίου που περιέχουν κορτιζόνη θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή και για λίγες ημέρες και καλό είναι να έχει προηγηθεί η κατεύθυνση από κάποιο ειδικό. Εάν υπάρχει ακράτεια η ύπαρξη μίας μικρής γάζας που θα απορροφά την υγρασία στην φάση που υπάρχει έξαρση μπορεί να βοηθήσει.

Τέλος αποφεύγετε τροφές και ποτά που γνωρίζετε ότι σας χειροτερεύουν και αποφύγετε με συντηρητικά μετρά τις διαρροϊκές κενώσεις. 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο ειδικό

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα ο ασθενής  θα πρέπει να επισκεφθεί τον χειρουργό, ώστε να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί τον κνησμό. Θεραπεύοντας πολλές φορές την αιτία έτσι θεραπεύουμε και το δυσάρεστο σύμπτωμα της περιοχής. Ενδοσκοπικές, μικροβιολογικές εξετάσεις και βιοψία συστήνονται κατά περίπτωση. Η πρωκτο – ορθοσκόπηση στο εξεταστικό κρεβάτι πολλές φορές είναι απαραίτητη εξέταση και μπορεί να αποκλείσει συχνές αιτίες της περιεδρικές χώρας που έχουν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του κνησμού.

Οι παθήσεις αυτές είναι η προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια με πρόπτωση, η παρουσία περιεδρικού συριγγίου με διασπορά κοπρανώδους περιεχομένου μέσου του έξω στομίου, η ραγάδα του πρωκτού και τα κονδυλώματα της περιεδρικής χώρας ή εσωτερικά στον αυλό του πρωκτού.

Θεραπεία του κνησμού

Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Η προσέγγιση έχει να κάνει με την σωστή θεραπεία της αιτίας που προκαλεί τον κνησμό  και με κατάλληλες οδηγίες τοπικής υγιεινής μέσα στην καθημερινότητα. Φαρμακευτικά σκευάσματα, τοπικά σκευάσματα με αλοιφές και κορτιζονούχα σκευάσματα χορηγούνται με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσεις.

Το βασικότερο όλων είναι η θεραπεία της αρχικής αιτίας που προκαλεί το σύμπτωμα του κνησμού – φαγούρας που σε συνδυασμό με την συντηρητική αγωγή  θα έχει άμεσα και άριστα αποτελέσματα για όποιον πάσχει από το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική