Ομφαλοκήλη

Συμπτώματα & αποτελεσματική θεραπεία

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία διόγκωση κάτω από το δέρμα στην περιοχή του ομφαλού. Δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλλει μέσω του ομφαλού (γνήσια ομφαλοκήλη) ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Οι γνήσιες ομφαλοκήλης εμφανίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία (ομφαλοκήλη βρέφους), ενώ οι παραομφαλοκήλες στην ενήλικη ζωή. Είναι συχνότερες στις γυναίκες και κυρίως τις πολύτοκες.

Σαν κύρια αιτία δημιουργίας τους (προδιαθεσικός παράγοντας) είναι η άρση βάρους και όποια αιτία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως χρόνια δυσκοιλιότητα ή βήχας.

Συμπτώματα ομφαλοκήλης

Τα συμπτώματα ομφαλοκήλης περιλαμβάνουν:

Κίνδυνοι από ομφαλοκήλη | Περισφιγμένη ομφαλοκήλη

Σε περίπτωση που το περιεχόμενο που είναι στην κήλη κάνει περίσφιξη, δηλαδή διαταραχθεί η αιμάτωση του, η κλινική εικόνα του ανθρώπου αλλάζει δραματικά. Ο ασθενής παραπονιέται για συνεχή και έντονο πόνο, ερυθρότητα και θερμότητα στην περιοχή του ομφαλού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η ομφαλοκήλη να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά καθώς σε, καθώς άλλη περίπτωση μπορεί να παρουσιαστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ναυτία ή έμετος και οξεία κοιλία με νέκρωση του εντέρου.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση της ομφαλοκήλης

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς από τον έμπειρο Χειρουργό, ενώ πολλές φορές είναι ορατή και με γυμνό μάτι. Ποιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα μαλακών μορίων ή αξονική τομογραφία συστήνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με σκοπό την ανάδειξη του περιεχομένου της κήλης και του μεγέθους του χάσματος που θα καθορίσει και το μέθοδος του πλέγματος που θα τοποθετηθεί.

Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

Μικρές ομφαλοκήλες με χάσμα κάτω του 1 εκ. μπορούν να παρακολουθούνται αν ο ασθενής δεν έχει πόνο. Μεγαλύτερου μεγέθους ομφλοκήλες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά γιατί η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών (κυρίως περίσφιξης μετά από άσκηση) είναι μεγάλη.

Θεραπεία ομφαλοκήλης (Επεμβάσεις - Χειρουργικές Τεχνικές)

H θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Με τις σύγχρονες μεθόδους Ανοικτής Ελάχιστα Επεμβατικής Τεχνικής και Λαπαροσκοπικής Αποκατάστασης.

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Συχνές ερωτήσεις

H διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να είναι σύντομη, από 30 λεπτά έως μία ώρα ανεξαρτήτως μεθόδου, αλλά ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και το περιεχόμενο της κήλης.

Ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα και ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Η μόνη δέσμευση είναι η αποφυγή άρσης βάρους για λίγες ημέρες ή έως και 30, αναλόγως την κήλη, και η σταδιακή επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία, αν δεν είναι βαρεία χειρωνακτική, είναι άμεση και μετά από περίπου ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά με το κόστος εξαρτάται από την μέθοδο που θα γίνει. Ο Χειρουργός συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και με όλες τις Ιδιωτικές Ασφάλειες οπότε οι τιμές είναι οικονομικά προσιτές.

Η πιθανότητα υποτροπής με την σωστή τοποθέτηση των σύγχρονων φιλικών στο σώμα πλεγμάτων νέας γενεάς, είναι με όλους τις μεθόδους < 1%.

Με την τεχνική του Χειρουργού ανεξαρτήτως μεθόδου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Δεν υπάρχουν ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνεται πλαστική αποκατάσταση στην σύγκλειση των τραυμάτων.

Υπηρεσίες