Λιπώματα

Διάγνωση & αφαίρεση

Τι είναι το λίπωμα

Το λίπωμα είναι ένα εξόγκωμα που παρατηρείται από τον ίδιο τον άνθρωπο κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για  καλοήθη σχηματισμό του λίπους, μαλακό στην πίεση και δεν πονάει, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που είναι ενδομυϊκό.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε θέση του σώματος, αλλά συνήθεις θέσεις που εντοπίζεται είναι τα χέρια, η κοιλιά, τα πόδια, ο θώρακας και οι ώμοι, ενώ σπάνιο είναι το λίπωμα στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως είναι μονήρη (ένα μόνο) ή πολλαπλά στα πλαίσια του συνδρόμου λιπωμάτωσης.

Διάγνωση του λιπώματος | Κύστη ή λίπωμα;

Συνήθως δεν χρειάζεται απεικονιστική εξέταση. Η επισκόπηση και η ψηλάφηση  από έμπειρο χειρουργό αρκεί για την διάγνωση και την διαφορική διάγνωση μεταξύ κύστης και λιπώματος. Επί αμφιβολίας της θέσης (ενδομυϊκό λίπωμα) ή ταχείως αυξημένου μεγέθους εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία συστήνονται. Οι εξετάσεις αυτές θα μας προσδιορίσουν τη ακριβή θέση και θα μας υποψιάσουν για ένα σπάνιο κακοήθη όγκο που λέγεται λιποσάρκωμα και χρειάζεται προσεκτική χειρουργική εκτομή.

Συμπτώματα λιπώματος | Πότε είναι επικίνδυνο;

Συνήθως τα λιπώματα είναι ασυμπτωματικά. Το κύριο ενόχλημα είναι αισθητικό καθώς μεγαλώνει και φαίνεται ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Εάν βρίσκονται κοντά σε μύες ή είναι ενδομυϊκά μπορεί περιστασιακά να υπάρχει ήπια ενόχληση. Τα λιπώματα γενικά δεν είναι επικίνδυνα και δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο επιστημονικά εάν μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθη λιποσαρκώματα. Σίγουρα εάν μεγαλώνουν ταχέως σε μέγεθος θα πρέπει να αφαιρούνται.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Φεύγει από μόνο του;

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ή κάποια φυσική αντιμετώπιση;

Συχνές ερωτήσεις είναι αν το λίπωμα μπορεί να φύγει από μόνο του με κάποιο χάπι ή με επάλειψη με κεραλοιφή ή να μειωθεί ο όγκος του με κάποιον άλλο φυσικό τρόπο. Η απάντηση είναι πως από την στιγμή που εμφανίζεται δεν υποχωρεί από μόνο του και η μόνη θεραπεία του είναι η ριζική αφαίρεσή του χειρουργικά.

Θεραπεία λιπώματος | Αφαίρεση με Laser

Τα λιπώματα καλό είναι να αφαιρούνται και αυτό είναι εφικτό τις περισσότερες φορές με τοπική αναισθησία. Η χρήση του Χειρουργικού Laser CO² υπερέχει έναντι των κλασικών τεχνικών καθώς, δεν δημιουργεί έντονο έγκαυμα όπως η κλασική διαθερμία με αποτέλεσμα η αφαίρεση να είναι:

Ο Χειρουργός Λιάγκος Γεώργιος συνδυάζει την αφαίρεση του λιπώματος με χειρουργικό laser CO² με την σύγκλειση του τραύματος με ενδοδερμική πλαστική αποκατάσταση για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και για να μην υπάρχουν επώδυνες αλλαγές και αφαίρεση ραμμάτων.

Πιθανότητες υποτροπής | Κόστος επέμβασης

Οι πιθανότητες επανεμφάνισης ενός λιπώματος (υποτροπής) όταν η αφαίρεση είναι σωστή είναι μηδαμινές. Συνήθως γίνεται λόγω αδυναμίας αναγνώρισης δορυφόρων βλαβών που δεν γίνονται αντιληπτές ή δεν γίνεται σωστή εκτομή της κύριας μάζας του λιπώματος. Το κόστος της επέμβασης είναι προσιτό και εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των λιπωμάτων που θα αφαιρεθούν.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική