Πρωκτολογία

Προηγμένη Χειρουργική Laser

Τι είναι η πρωκτολογία;

Η Πρωκτολογία  ασχολείται με παθήσεις τις παθήσεις του πρωκτού και αποτελεί τομέα της Γενικής Χειρουργικής. Πρόκειται για συχνές γενικά παθήσεις στον πληθυσμό, που συνήθως όμως δεν αντιμετωπίζονται σωστά. To αποτέλεσμα είναι λόγω της ευαίσθητης περιοχής η ποιότητας της καθημερινότητας του ανθρώπου να γίνεται κακή και επειδή η πάθηση συνήθως χρονίζει, η θεραπεία της έπειτα να δυσκολεύει.

Επειδή τα πεδία της Γενικής Χειρουργικής στις ημέρες μας είναι πολλά και η τεχνολογία αλματώδης, η ενασχόληση με συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η Πρωκτολογία, έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή τριβή με τις δύσκολες παθήσεις της περιοχής και την σωστή, άμεση και ανώδυνη αντιμετώπισή τους.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του πρωκτού - Περιπρωκτικής χώρας

Η διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού είναι επώδυνη;

Το μεγαλύτερο άγχος των ασθενών με ενοχλήσεις στην περιοχή είναι πως αισθάνονται άσχημα και πως φοβούνται πως θα πονέσουν κατά την διάρκεια της εξέτασης. Είναι γεγονός πως ο πρωκτός είναι περιοχή με πλούσια νεύρωση και αιμάτωση για αυτό και πολλές παθήσεις εκδηλώνονται με ιδιαίτερα έντονο πόνο. Η προσέγγιση των παθήσεων της περιοχής από τον Χειρουργό πρέπει είναι τέτοια ώστε να μην προκαλέσει οποιοδήποτε επιδείνωση της κατάστασης.

Συνήθως δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία κατά την επίσκεψη και ο Εξειδικευμένος Χειρουργός από τις πληροφορίες του ιστορικού και απλά από την επισκόπηση της περιοχής είναι σε θέση να διαγνώσει τις περισσότερες των παθήσεων. Δακτυλική εξέταση θα γίνει κατά περίπτωση και όχι εάν η διάγνωση οξείας ραγάδας είναι εμφανείς, γιατί ο πόνος που θα εκθηλεί θα είναι μεγάλος. Λοιπές εξετάσεις που διενεργούνται στο ιατρείο είναι η Πρωκτοσκόπηση – Ορθοσκόπηση. Ποιο ειδικές εξετάσεις όπως ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS), μαγνητική τομογραφία (MRI) με ειδικό πρωτόκολλο διερεύνησης, μανομετρία, αξονική τομογραφία (CT) και αφοδευσιογράφημα εξατομικεύονται για κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με οδηγήσουν στον Πρωκτολόγο;

Συντηρητικά - μη επεμβατικα μέτρα για την πρόληψη των παθήσεων του πρωκτού

Να τονίσουμε πως σε πολλές περιπτώσεις οι πρωκτολογικές παθήσεις και κυρίως οι αιμορροΐδες και η ραγάδα δακτυλίου αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα.

Χρειάζεται σωστή διαχείριση ιδίως στους ασθενείς μικρής ηλικίας καθώς οι πιθανές επιπλοκές από μια μη απαραίτητη χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνουν εμφανείς με την πάροδο των χρόνων. Η αποφυγή της δυσκοιλιότητας και η ισορροπημένη διατροφή με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και φυτικών ινών είναι καθοριστική. Δεν θα πρέπει να αναστέλλουμε την κένωση καθώς η απορρόφηση του νερού κάνει τα κόπρανα σκληρά και στην επόμενη πιθανά θα υπάρξει δυσκολία.

Σημαντική επίσης είναι και η υγιεινή της περιοχής. Συστήνεται η πλύση με χλιαρό συνήθως νερό μαζί με ένα ουδέτερο σαπούνι και η αποφυγή χαρτιού υγείας ή μωρομάντηλου.

Ο Δρ. Γεώργιος Λιάγκος κατέχει εξειδικευμένη γνώση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των καλοηθών παθήσεων του πρωκτού. Επίσης, μετά από επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού περιστατικών παθήσεων του πρωκτού με οπτικές ίνες Laser, πιστοποιήθηκε επίσημα στην εφαρμογή Laser τελευταίας γενιάς στην Πρωκτολογία.

Οι θεραπευτικές εξελίξεις στην πρωκτολογία

Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (Minimally Invasive Surgery)

Οι επεμβάσεις της περιοχής του πρωκτού τα παλαιότερα χρόνια ήταν επώδυνες καθώς η εκτομή των ιστών γίνονταν με νυστέρι και άφηναν ιδιαίτερα μεγάλα τραύμα. Επίσης οι επιπλοκές της ακράτειας και της στένωσης του πρωκτού ήταν ιδιαίτερα συχνές. Με την πάροδο των χρόνων και λόγω αυτών των προβλημάτων η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε σύγχρονα μηχανήματα, που στα χέρια του εκπαιδευμένου χειρουργού των παθήσεων της περιοχής άλλαξαν ριζικά την προσέγγιση αυτών.

Η τεχνολογία των κυκλικών οπτικών ινών laser, του laser διοξειδίου CO², η τεχνολογία των υπερήχων με την άμεση αναγνώριση των αγγειακών κλάδων σε σημεία που δεν υπάρχουν νεύρα, η εφαρμογή των ελαστικών δακτυλίων (Rubber Band Ligation) και τα σύγχρονα ψαλίδια υπερήχων (Ligature) έχουν ουσιαστικά εκμηδενίσει τις επιπλοκές της μετεγχειρητικής στένωσης και της ακράτειας από την βλάβη των σφικτήρων μυών.

Οι τεχνικές για όσους έχουν την ανάλογη εμπειρία είναι αυτό που λέμε ελάχιστα επεμβατικές (Minimally Invasive Surgery) με αποτέλεσμα μικρότερο μετεγχειρητικό τραύμα, μικρότερη απώλεια αίματος (αναίμακτες), ανώδυνες και με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Χειρουργική με Laser στην Πρωκτολογία

Η λέξη LASER προκύπτει  από τα αρχικά των λέξεων Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Ενίσχυση φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας). Το Laser είναι μία ειδική δέσμη ακτινοβολίας, η οποία δεν υπάρχει στη φύση, αλλά παράγεται από τον ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Η δέσμη αυτή έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει σταθερή ενέργεια σε ένα σημείο στόχο με μηδαμινή απόκλιση. Η ομοιόμορφη απελευθέρωση ακτινοβολίας με την ακρίβεια λίγων χιλιοστών στα χέρια εκπαιδευμένου προσωπικού προσφέρει στον ασθενή πολλά πλεονεκτήματα.

Στην σύγχρονη ιατρική και ειδικότερα στον τομέα της Πρωκτολογίας οι εφαρμογές των διαφόρων τύπων Laser είναι πολλές και εξελίσσονται συνεχώς.

Ευρέως χρησιμοποιούμενα laser είναι:

Ως αναφορά την δράση – θεραπεία  της δέσμης του λέιζερ στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του ιστού που γίνεται η θεραπεία, η περιεκτικότητα του σε νερό, αίμα και σε άλλα συστατικά, το μήκος κύματος της μονοχρωματικής ακτινοβολίας και η ισχύς της δέσμης (Watt). Η γνώση όλων αυτών των παραγόντων δεν είναι απλή και καθώς οι κίνδυνοι από την εφαρμογή Laser είναι υπαρκτοί, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στην χρήση του.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser από εξειδικευμένους χειρουργούς είναι πολλαπλά:

Ποιος είναι ο καλύτερος Πρωκτολόγος Χειρουργός;

Ο καλύτερος Χειρουργός Πρωκτολόγος είναι τελικά αυτός που έχει εξειδικευτεί και αντιμετωπίζει στην καθημερινή του πράξη πλήθος ασθενών. Η συνεχείς παρακολούθηση των νέων χειρουργικών και τεχνολογικών εξελίξεων είναι απαραίτητη.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές και να καθοδηγεί τον ασθενή προς την τεχνική την οποία μπορεί να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα και όχι να καθοδηγείται από την επιθυμία του ασθενούς που μπορεί να προκύπτει από λόγους Marketing. Όπως και σε όλους τις χειρουργικές παθήσεις βασικό είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις προκειμένου να οδηγήσει έναν ασθενή στο χειρουργείο και αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα συντηρητικά μη επεμβατικά μέτρα.

Υπηρεσίες