Κύστη Kόκκυγος

Αποτελεσματική θεραπεία με Laser

Κύστη κόκκυγος (κόκκυγας)

Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα δηλαδή στο τέλος της σπονδυλικής στήλης (ουρίτσα).

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργείται παραμένει άγνωστος, αλλά εικάζεται πως εμφανίζεται από την είσοδο των τριχών του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα. Σπάνια μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να προϋπάρχει από την εμβρυϊκή ζωή του ανθρώπου. Είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα σε άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών, ιδίως σε δασύτριχα (πολλές τρίχες) και παχύσαρκα άτομα με πολύωρη καθιστική ζωή.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής εξαρτώνται από την φάση στην οποία βρίσκεται η φλεγμονή της κύστη κόκκυγος. Στην οξεία φάση, όταν δηλαδή υπάρχει φλεγμονή ή έχει σχηματιστεί απόστημα υπάρχει πόνος, οίδημα, ερυθρότητα και εκροή δύσοσμου υγρού από το στόμιο της κύστης (τρύπα στο δέρμα κοντά στην περιοχή).

Στη χρόνια φάση ο ασθενής συνήθως είναι ασυμπτωματικός ή μπορεί να νιώθει στην περιοχή του κόκκυγα μία ήπια ενόχληση και διόγκωση. Στην φάση αυτή η κύστη κόκκυγος είναι ύπουλη, καθώς ο ασθενής δεν έχει ιδιαίτερες ενοχλήσεις, αλλά η κύστη μεγαλώνει εσωτερικά και δίνει πολλές φορές συρίγγια κυρίως στην μέση γραμμή του γλουτού. Τα συρίγγια γίνονται εμφανή μέσω οπών-τρυπών στο δέρμα από όπου διέρχονται οι τρίχες και μπορεί να είναι το μοναδικό που βλέπει ο ασθενής.

Διάγνωση της κύστης κόκκυγος

Οι πληροφορίες που δίνει ο ασθενής, η επισκόπηση και η κλινική εξέταση είναι αρκετή σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Απλές φλεγμονές δερματικών κύστεων και ιδρωταδενίτιδες είναι συχνές και θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ώστε να μην υποβάλλεται ο ασθενής σε λανθασμένο χειρουργείο. Αν υπάρχουν πολλαπλά στόμια ή πιθανολογείται επικοινωνία με τον αυλό του εντέρου χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, συνήθως ειδική μαγνητική τομογραφία (ΜRI) ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Υπάρχει συντηρητική θεραπεία;

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όσο πιο άμεσα γίνει τόσο καλύτερα, καθώς η νόσος εξελίσσεται με υποτροπές των φλεγμονών και επέκταση των συριγγίων εσωτερικά πολλές φορές χωρίς ο ασθενής να έχει ιδιαίτερες ενοχλήσεις.

Θεραπεία στην οξεία φάση (απόστημα κύστης κόκκυγα)

Η απλή διάνοιξη με μικρή τομή αρκεί για την παροχέτευση του αποστήματος και τον έλεγχο της φλεγμονής της περιοχής, χωρίς να λύνει όμως οριστικά το πρόβλημα. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο και σε συνδυασμό με την χορήγηση αντιβίωσης επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του.

Οι πλέον σύγχρονες θεραπείες της κύστης κόκκυγος με χρήση κυκλικών οπτικών ινών Laser

Μέθοδος
FiLaC® και SilaC®
με Laser

Η εφαρμογή νέων τεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα η χρήση τελευταίας γενιάς κυκλικών οπτικών ινών Laser προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην θεραπεία της κύστης του κόκκυγα. 

Οι μέθοδοι ονομάζονται Fistula Laser Closure (FiLaC®) και Sinus Pilonidalis treatment (SiLaC®) και είναι ότι πιο σύγχρονο και επαναστατικό έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια για την πάθηση της κύστης κόκκυγος προσφέροντας πλείστα πλεονεκτήματα.

Η θεραπεία είναι απλή και σύντομη (όχι πάνω από 20 λεπτά) και μπορεί να διενεργηθεί και υπό τοπική αναισθησία. Η θεραπεία με τα Laser τελευταίας γενιάς με την σωστή χρήση από το εξειδικευμένο χειρουργό δεν αφήνουν τραύμα, καθώς η οπτική ίνα εισέρχεται μέσα από τα υπάρχοντα συρίγγια ή μέσω μικρών οπών στο δέρμα. H καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει γίνεται σε επίπεδο mm και ο φυσιολογικός ιστός προστατεύεται και αναπλάθεται άμεσα.

Η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η επάνοδος στις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς γίνονται την επομένη κιόλας ημέρα.

Η ενδοσκοπική
μέθοδος
EPSIT

Πρόκειται για νέα και επαναστατική μέθοδο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Τα αρχικά της θεραπείας είναι  Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment (EPSIT) και είναι ανώδυνη, χωρίς αιμορραγία. 

H χαρτογράφηση της νόσου, η διάγνωση δηλαδή του μεγέθους της κύστης και πιθανών επικοινωνιών με το δέρμα (συριγγίων), γίνεται αμέσως πριν την θεραπεία. Με το ειδικό μικροενδοσκόπιο γίνεται η ακριβής καταγραφή της πορείας των συριγγίων και με τη βοήθεια ειδικών εύκαμπτων μικρολαβίδων 2mm εκτελείται επιμελής καθαρισμός από τις τρίχες και από τον παθολογικό ιστό που με άλλα μέσα δεν είναι εμφανής.

Τέλος, μία πολύ λεπτή οπτική ίνα Laser, που εισέρχεται διαμέσων του ενδοσκοπίου που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια και ανάλυση το χειρουργείο στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας, εφαρμόζει κυκλική ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης προκαλώντας ελεγχόμενη καταστροφή της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεων αυτών.

Το αποτέλεσμα είναι άριστο καθώς οι τομές είναι πολύ μικρές και ο ασθενής δύναται να εξέλθει άμεσα χωρίς πόνο και χωρίς την ταλαιπωρία των καθημερινών αλλαγών.

Πλεονεκτήματα του χειρουργείου με κυκλική οπτική ίνα Laser

Mε Laser
& οπτική ίνα
Infinite Ring Fiber

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγος. Με αυτή τη σύγχρονη τεχνική αντιμετωπίζουμε τη κύστη με χρήση Laser και συγκεκριμένα με NeoV1470 χρησιμοποιώντας Infinite Ring Fiber (IRF) 600 microns.

Αυτή η ίνα χαρακτηρίζεται από την κυκλική απελευθέρωση θερμότητας 360 μοιρών, με ενεργό άκρο 4 mm και με εκπομπή 1470 nm. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί στις χειρουργικές επεμβάσεις των αγγείων αλλά πλέον διευρύνεται η χρήση της και στη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα.

Πλεονεκτήματα Θεραπείας Κύστης Κόκκυγος με Laser και οπτική ίνα Infinite Ring Fiber

Ο Δρ. Γεώργιος Λιάγκος κατέχει εξειδικευμένη γνώση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των καλοηθών παθήσεων του πρωκτού από το Γ. Ν. Νίκαιας όπου αντιμετωπίζονταν καθημερινά μεγάλος όγκος περιστατικών. Επίσης, μετά από επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού περιστατικών παθήσεων του πρωκτού με οπτικές ίνες λέιζερ, πιστοποιήθηκε επίσημα στην εφαρμογή των Laser τελευταίας γενιάς στην Πρωκτολογία.

Θεραπεία κύστης κόκκυγος με Laser διοξειδίου CO² ή με ραδιοσυχνότητες RF 

Πρόκειται για ειδικές μοντέρνες μορφές ενέργειες που έχουν την ιδιότητα να κόβουν και παράλληλα να σταματούν την αιμορραγία. Η κύστη κόκκυγος και τα συρίγγιά της για την ακρίβεια εξαγχώνονται. Αντικαθιστούν έτσι το νυστέρι και έναντι της κλασικής διαθερμίας προκαλούν ελεγχόμενο κάψιμο σε επίπεδο ολίγων mm καταστρέφοντας μόνο τον παθολογικό ιστό. Το αποτέλεσμα είναι πως ο νέος υγιής ιστός αναπλάθεται άμεσα χωρίς δύσμορφες ουλές και η επούλωση του τραύματος είναι ταχεία και ανώδυνη.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγα με την κλασσική ανοιχτή μέθοδο

Η κλασικότερη όλων των επεμβάσεων που διενεργείται από τα παλαιότερα χρόνια είναι η ανοιχτή μέθοδος με νυστέρι και κάποιες παραλλαγές της (κλειστή, ημίκλειστη, κρημνοί). Κατά την κλειστή και ημίκλειστη μέθοδο στο τραύμα που δημιουργείται τοποθετούνται ραφές. Μία ακόμη επιλογή είναι οι δημιουργία κρημνών από τον πλησίον υγιή ιστό. Τα κύρια μειονεκτήματα της ανοικτής μεθόδου είναι το μεγάλο επώδυνο τραύμα που αφήνει και η μακρά πορεία επούλωσης. Αποτελεί όμως τη μέθοδο με το μικρότερο ποσοστό υποτροπής όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για την θεραπεία της κύστη κόκκυγα;

Οι σύγχρονες θεραπείες με κυκλικές οπτικές ίνες Laser έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων τεχνικών και στις περιπτώσεις που έχουν ένδειξη έχουν άριστα αποτελέσματα.

Εξίσου σημαντικό με το χειρουργείο είναι και η παρακολούθηση του ασθενούς μετά από αυτό. Ο Χειρουργός θα πρέπει να επιβλέπει την πρόοδο της θεραπείας μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την πλήρη επούλωση των βλαβών. Στην περίπτωση τριχοφυΐας της περιοχής συστήνεται η μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής με μηχάνημα Laser αποτρίχωσης για αποφυγή της υποτροπής εμφάνισης της νόσου.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός που γνωρίζει όλες τις χειρουργικές τεχνικές προσαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία σε κάθε ασθενή. H σωστή ενημέρωση για τα οφέλη κάθε μεθόδου καθορίζει το θεραπευτικό μας πλάνο.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική