Κολοστομία

(Παραφύση έδρα)

Τι είναι η Κολοστομία

[ Στομία - Παραφύση έδρα ]

Η κολοστομία (παρά φύση έδρα), είναι ένα είδος στομίας και είναι η παρουσία τμήματος του παχέος εντέρου στο δέρμα της κοιλιάς μέσω του οποίου αποβάλλονται τα κόπρανα. Στην περιοχή γύρω από το έντερο προσκολλώνται ειδικά σακουλάκια κολοστομίας που συλλέγουν το περιεχόμενο και αδειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πότε γίνεται μία στομία (κολοστομία)

Γίνεται κυρίως σε επεμβάσεις του παχέος εντέρου ή όπου αλλού επιβάλλεται εκτροπή του εντερικού περιεχομένου, όπως σε ένα μεγάλο περιπρωκτικό τραύμα.

Επίσης, όταν δεν μπορεί να εκτελεσθεί  αναστόμωση ή κρίνεται επισφαλής για τον ασθενή η διενέργειά της είναι μία ασφαλής μέθοδος. Η προεγχειρητική προετοιμασία για την ακριβή θέση της στην κοιλιά είναι σημαντική για να μην επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς. Πολλές φορές είναι προσωρινές και άλλες φορές είναι μόνιμες, καθώς η συνέχεια του εντέρου δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Τύποι κολοστομίας

Υπάρχει η προσωρινή εάν πρόκειται το έντερο να ξαναενωθεί, και η μόνιμη, στην περίπτωση που η συνέχεια του εντέρου δεν γίνεται να αποκατασταθεί.

Είδη κολοστομίας

Βασικό μέλημα του Χειρουργού είναι η θέση της στομίας να γίνει σε σημείο τέτοιο που να μην είναι εμπόδιο στην εφαρμογή των ρούχων, όπως εκεί που κλείνει το παντελόνι.

Ασθενείς με στομία στην καθημερινότητα

Ρούχα & σακουλάκια κολοστομίας

Ο οργανισμός προσαρμόζεται ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που έχει απομείνει. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι λειτουργικός και προσαρμόζει την διατροφή του ανάλογα. Επίσης, εκπαιδεύεται κατάλληλα για την τοπική περιποίηση του δέρματος και την εφαρμογή σάκων των κοπράνων. Πρόκειται για σακουλάκια ειδικά για κολοστομίες τα οποία αλλάζουν εύκολα ώστε η καθημερινότητα να είναι απλή.

Η εκπαίδευση των ασθενών γίνεται από τον Χειρουργό και από πιστοποιημένες εταιρείες που είναι διαθέσιμες.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική