Δερματικό Ράκος

Διάγνωση & αφαίρεση με Laser

Τι είναι το δερματικό ράκος ή skin tag ή δερματική πτυχή

Το δερματικό ράκος πρωκτού ή skin tag είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες για την οποία οι ασθενείς προσέρχονται στον εξειδικευμένο χειρουργό. Πρόκειται για περίσσεια – ξεχείλωμα του δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής με αποτέλεσμα πολλοί να το ψηλαφούν και να ανησυχούν πως πρόκειται λανθασμένα συνήθως για αιμορροΐδες. To μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα εκατοστά έως και αρκετά μεγάλη υπερτροφία του δέρματος.

Πως δημιουργείται το δερματικό ράκος

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται το δερματικό ράκος έχει να κάνει με την διάταση του δέρματος της περιοχής του πρωκτού και την απώλεια της ελαστικότητας αυτού και την δυνατότητας επαναφοράς του στην αρχική θέση.

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν αυτή τη διόγκωση είναι:

Είναι το δερματικό ράκος επικίνδυνο;

Τα δερματικά ράκη του πρωκτού δεν έχουν καμία επικινδυνότητα. Το κυριότερο ενόχλημα που αναφέρουν οι περισσότεροι είναι η δυσκολία καθαρισμού της περιοχής, καθώς εγκλωβίζεται κοπρανώδες περιεχόμενο που ενίοτε μπορεί να προκαλέσει φαγούρα (κνησμό) στον πρωκτό. Πέραν του αισθητικού ακόμη προβλήματος που δημιουργούν, δεν θα πρέπει να αποδίδεται στα δερματικά ράκη από τους χειρουργούς κάποιο άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα, όπως αιμορραγία.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση δερματικών ρακών 

Η επισκόπηση της περιοχής τις περισσότερες φορές είναι αρκετή. Οι πληροφορίες από το ιστορικό των ασθενών σε πολλές περιπτώσεις εξάγει και το συμπέρασμα για την αιτιολογία των skin tags. Επί αμφιβολίας της διάγνωσης και κυρίως εάν στην έσω επιφάνεια του διατεταμένου δέρματος υπάρχει παρουσία οιδηματώδους βλεννογόνου, θα πρέπει να γίνεται αποκλεισμός αιμορροΐδοπάθειας προχωρημένου σταδίου. Στην περίπτωση αυτή η αφαίρεση των δερματικών ρακών είναι λάθος και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς πρόκειται να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Η ορθοσκόπηση λοιπόν στο εξεταστικό κρεβάτι είναι απαραίτητη μερικές φορές, κατά την οποία ο χειρουργός – πρωκτολόγος μπορεί να διαφοροδιαγνώσει τις συχνότερες παθήσεις της περιοχής που αντιμετωπίζονται λανθασμένα σαν δερματικά ράκη. Οι παθήσεις αυτές είναι οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα κονδυλώματα πρωκτού και τo  περιεδρικό απόστημα – συρίγγιο.

Θεραπεία δερματικού ράκους | Αφαίρεση με laser

Η παρουσία δερματικού ράκους ή δερματικής πτυχής (skin tag) δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης, καθώς η παραμονή του δεν είναι επικίνδυνη με την πάροδο των χρόνων. Από την πλευρά του ασθενούς για λόγους αισθητικούς ή για λόγους τοπικής υγιεινής διενεργείται τις περισσότερες φορές η εκτομή του.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία του δερματικού ράκους είναι η εξάγχωση του με (λέιζερ) laser CO² για λόγους τοπικής υγιεινής ή για αισθητικούς λόγους.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser CO²

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική