Είσφρυση Όνυχος

Διάγνωση, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Τι είναι η είσφρυση όνυχος 

Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι μία φλεγμονή (η πιο συχνή βλάβη των νυχιών) και κυρίως αφορά τη φλεγμονή στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. 

Η φλεγμονή προκύπτει από την είσοδο του πλάγιου μέρους του νυχιού μέσα στο δέρμα του δακτύλου και η αιτία τις περισσότερες φορές είναι ο λάθος τρόπος κοψίματος των ονύχων.

Άλλες αιτίες είναι η αυξημένη κυρτότητα των νυχιών από την γέννηση, τραυματισμοί της περιοχής και η χρήση στενών υποδημάτων.

Στάδια εξέλιξης της είσφρυσης όνυχος

Το νύχι εισχωρεί στο δέρμα και προκαλεί φλεγμονή, που συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα και πόνο (Παρωνυχία)

Η φλεγμονή χειροτερεύει και προκαλεί έντονο πόνο και εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού (Παρωνύχιο απόστημα αν υπάρχει συλλογή υγρού)

Από την χρονιότητα της φλεγμονής αναπτύσσεται υπερτροφικός κοκκιώδης ιστός.

Σωστός τρόπος κοπής των νυχιών για πρόληψη ή αποφυγή της υποτροπής

Είναι βασικό το νύχι να κόβεται με τον σωστό τρόπο, ώστε η επέκταση του να γίνεται προς στο κέντρο και όχι στην εξωτερική πλευρά. Σε αντίθετη περίπτωση θα επηρεαστεί η κυρτότητά του και αυξάνεται η πιθανότητα να  εισχωρήσει εντός του δέρματος. Σε συνδυασμό με άνετα υποδήματα υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Το νύχι μου έχει περίεργο χρώμα λόγω της είσφρυσης όνυχος;

Συνήθως συνυπάρχει ονυχομηκητίαση (μύκητες στο νύχι) που προσδίδουν κιτρινοπή χροιά και καταστρέφουν το νύχι οδηγώντας στην κυρτότητα αυτού και στην είσφρυση. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάστασης του υπάρχοντος νυχιού. Μπορεί μία κρέμα να είναι αρκετή ή μπορεί λόγω της είσφρυσης να χρειάζεται αντιμετώπιση χειρουργική.

Η αντιμετώπιση με αντιβιοτική κρέμα (αλοιφή) είναι εφικτή;

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση. Σίγουρα στο αρχικό στάδιο η χρήση τοπικών αντιβιοτικών κρεμών και αντισηπτικών μπορεί να βοηθήσουν σε συνδυασμό με λήψη παυσίπονων. Εάν μέσα σε λίγες ημέρες δεν υπάρχει βελτίωση πιθανά θα πρέπει να χορηγηθεί και από του στόματος αντιβιοτική αγωγή. Σε προχωρημένα στάδια ή όταν έχει δημιουργηθεί παρωνύχιο απόστημα σίγουρα χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση για άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα.

Είσφρυση όνυχος | Αντιμετώπιση με Laser

Η ριζική θεραπεία της είσφρυσης του όνυχος είναι η ονυχοπλαστική κατά την οποία αφαιρείται το παθολογικό τμήμα πλαγίου τμήματος του όνυχος που μπαίνει μέσα στο δέρμα και δημιουργεί την φλεγμονή μαζί με τον παθολογικό κοκκιώδη ιστό. Το σημαντικότερο όλων για την αποφυγή της υποτροπής, είναι η καταστροφή της μήτρας του νυχιού (το τμήμα εκείνο από όπου δημιουργείται το παθολογικό τμήμα) με αποτέλεσμα να απομένει μόνο το φυσιολογικό νύχι.

Ο Χειρουργός Λιάγκος Γεώργιος εκτελεί την επέμβαση με ειδική στελαιχιαία τοπική αναισθησία στο ιατρείο με τη χρήση Χειρουργικού Laser CO2 . Έναντι των κλασικών τεχνικών και της διαθερμίας αποφεύγεται το υπερβολικό έγκαυμα επιπροσθέτως των παραπάνω πλεονεκτημάτων.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική