Αιμορροΐδες

Συμπτώματα & αποτελεσματική θεραπεία

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύμπλεγμα από αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες που σχηματίζουν το αιμορροϊδικό πλέγμα, ένα φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο στην περιοχή του πρωκτού.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με αιμορροΐδες και ο ρόλος τους είναι βασικός, καθώς συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων και αποτρέπουν τον τραυματισμό των σφιγκτήρων μυών του πρωκτού καθώς γεμίζουν με αίμα και δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια κατά την αφόδευση. Για τους λόγους αυτούς σωστό θα είναι να μην αφαιρούνται και όπου είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν χειρουργικά να επιλέγονται εξειδικευμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ο επιστημονικός όρος της πάθησης των αιμορροΐδων και αποτελεί την συχνότερη αιτία που ταλαιπωρεί την περιοχή του πρωκτού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Επιδημιολογικά, ένας στους πέντε θα ταλαιπωρηθεί σημαντικά σε κάποια περίοδο της ζωής του και θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ιατρό.
Επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει, οι ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια φτάνουν στον ιατρό καθυστερημένα, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και συνήθως με ελλιπή θεραπεία.

Καλό θα είναι για ενοχλήσεις που δεν υποχωρούν άμεσα να μην υπάρχει δισταγμός καθώς ο ασθενής που θα λάβει έγκαιρα την σωστή θεραπεία από τον ειδικό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Αίτια αιμορροΐδων

Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης αιμορροΐδων είναι:

Συμπτώματα αιμορροΐδων - αιμορροϊδοπάθειας

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

Διάγνωση αιμορροΐδων

Οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από τον ειδικό ιατρό. Αρχικά αποκλείονται άλλων παθήσεις, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδα δακτυλίουπεριπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα & κονδυλώματα πρωκτού. 

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην επισκόπηση, στην δακτυλική εξέταση και επιβεβαιώνεται με την πρωκτοσκόπηση και την ορθοσκόπηση, εξετάσεις που διενεργούνται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία ή προετοιμασία.

Ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο). 

Διαφορά εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων

Πρόκειται για δύο τελείως ξεχωριστές ανατομικές περιοχές.

Ταξινόμηση αιμοροϊδοπάθειας (εσωτερικές αιμορροΐδες) σε τέσσερις βαθμούς:

1ου Βαθμού

Είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς από έξω παρά μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση

2ου Βαθμού

Είναι οι αιμορροΐδες που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό

3ου Βαθμού

Είναι οι αιμορροΐδες που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται με τη βοήθεια του δακτύλου

4ου Βαθμού

Είναι οι αιμορροΐδες που εξέρχονται από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται εύκολα ή δεν ανατάσσονται καθόλου

Οριστική αντιμετώπιση | 5 Σύγχρονες θεραπείες των αιμορροΐδων

Ελάχιστα επεμβατικές, χωρίς κίνδυνο ακράτειας, που εκτελεί ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος με τεχνολογία αιχμής.

1. Θεραπεία αιμορροΐδων με εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων | Rubber Band Ligation

Πρόκειται για ενδοσκοπική μέθοδο κατά την οποία ο ασθενής τοποθετείται κατάλληλα στο εξεταστικό κρεβάτι. Εισάγεται ένα λεπτό αυτοφωτιζόμενο ενδοσκόπιο εντός του ορθού με γέλη ξυλοκαΐνης και με ένα ειδικό εργαλείο ελεγχόμενης αναρρόφησης γίνεται κατευθυνόμενη εφαρμογή του ελαστικού δακτυλίου στον αιμορροϊδικό όζο (αιμορροΐδα) που πάσχει.

Ο απολινωμένος αιμορροϊδικός όζος παραμένει εντός του αυλού του εντέρου και ο ασθενής δεν τον νιώθει. Λόγω της διακοπής της αιμάτωσής του φεύγει από μόνος του (αποπίπτει) χωρίς ο ασθενής να αντιληφθεί τίποτα.

Τα οφέλη της τεχνικής είναι:

Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος εφαρμόζει, εδώ και πολλά χρόνια, την τεχνική Rubber Band Ligation χωρίς αναισθησία, με απόλυτη επιτυχία για αιμορροΐδες μέχρι και 2ου βαθμού με αιμορραγία.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

2. Θεραπεία αιμορροΐδων με ραδιοσυχνότητες RF

eXroid Hemorrhoid Treatment

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη τεχνική για την θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής. Η ίδια η θεραπεία είναι πολύ απλή και βασίζεται στην ηλεκτροθεραπεία μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η τεχνική έχει δοκιμαστεί κλινικά τα τελευταία χρόνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθιερώνεται σαν βασική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων ανεξαρτήτου βαθμού.

Συσκευή eXroid

Ηλεκτρόδιο που ακουμπά τον αιμορροϊδικό όζο

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων γίνεται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία μέσω ενός λεπτού πρωκτοσκοπίου και της ειδικής συσκευής του μηχανήματος. Οι διογκωμένοι αιμορροϊδικοί όζοι τροφοδοτούνται μέσω ηλεκτροδίων με συγκεκριμένη ενέργεια, τα οποία ακουμπούν απλώς πάνω σε αυτούς. Στην θεραπεία δηλαδή δεν υπάρχει κανένα κόψιμο ή κάψιμο ή ράμμα στην περιοχή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η αιμάτωση της αιμορροΐδας με αποτέλεσμα την συρρίκνωση αυτής, με τα μέγιστα αποτελέσματα να είναι εμφανή στον ασθενή τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Τα οφέλη της τεχνικής είναι:

Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος εφαρμόζει την νέα τεχνική χωρίς αναισθησία eXroid Haemorrhoid Treatment με απόλυτη επιτυχία για αιμορροΐδες μέχρι και 4ου βαθμού σε ασθενείς που είτε δεν θέλουν να αντιμετωπιστούν στο χειρουργείο είτε είναι αυξημένου κινδύνου και υπάρχει αντένδειξη για αυτό.

3. Θεραπεία αιμορροΐδων
με υπερήχους - HAL

Τελευταίας γενιάς εξοπλισμός TRILOGY & Angiodin Procto

Πρόκειται για ενδοσκοπική μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων.

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (HAL – Hemorrhoidectomy Artery Ligation) είναι μια καλά μελετημένη, μοντέρνα και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων και συστήνεται σύμφωνα με τις Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες σε αιμορροϊδοπάθεια όπου συνυπάρχει πρόπτωση (>= 3ου βαθμού), καθώς συνοδεύεται από τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η θεραπεία γίνεται με ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο με ενσωματωμένο υπέρηχο Doppler. Μέσω αυτού εντοπίζονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες και γίνεται από τον χειρουργό στοχευμένη απολίνωση με ένα ειδικά καθοδηγούμενο ράμμα. Το αποτέλεσμα τελικά είναι η συρρίκνωση των αιμορροΐδων σε περιοχή μακριά από τους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού και η άμεση επίσχεση της αιμορραγίας. Παράλληλα όπου χρειάζεται διενεργείται πτύχωση του βλεννογόνου που περισσεύει (πρόπτωση), τεχνική που ονομάζεται αιμορροϊδοπηξία (HAL – RAR, ADL – RAR). Η νοσηλεία είναι συνήθως 1 ημέρα.

Τα οφέλη της τεχνικής είναι:

Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος εφαρμόζει την τεχνική HAL με απόλυτη επιτυχία για αιμορροΐδες μέχρι και 4ου βαθμού σε ασθενείς με αιμορραγία ανεξαρτήτως του βαθμού της πρόπτωσης.

4. Θεραπεία αιμορροΐδων με Laser

Αιμορροϊδοπλαστική LHP με εξοπλισμό neoV Laser

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη τεχνολογικά τεχνική. Από μια μικρή οπή στα όρια του πρωκτοδέρματος εισάγουμε ένα πολύ λεπτό καθετήρα οπτικής ίνας προωθώντας τον υποβλεννογόνια στη βάση του αιμορροϊδικού όζου (LHP – Laser HemorroidoPlasty).

Ξεκινώντας από τη βάση του αιμορροϊδικού όζου αποσύρουμε τον καθετήρα εφαρμόζοντας, με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την κυκλική ενέργεια μέσω της εύκαμπτης ίνας laser στον υποβλεννογόνιο ιστό. Η ενέργεια laser προκαλεί υποβλεννογόνια απολίνωση – θρόμβωση των αιμορροϊδικών αρτηριών και άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού, ενώ ο βλεννογόνος και ο σφιγκτήρας μένουν ανέπαφοι.

Τα οφέλη της τεχνικής είναι:

Ο Dr. Γεώργιος Λιάγκος κατέχει εξειδικευμένη γνώση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των καλοηθών παθήσεων του πρωκτού. Επίσης, μετά από επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού περιστατικών παθήσεων του πρωκτού με οπτικές ίνες Laser, πιστοποιήθηκε επίσημα στην εφαρμογή της τεχνικής LHP όπου και εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

5. Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan - Morgan

Στην σύγχρονη εποχή προσπαθούμε να αποφεύγουμε τέτοιες επεμβάσεις, κυρίως λόγω του έντονου μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικής στένωσης.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται κυρίως σε παραμελημένες περιπτώσεις αιμορροΐδοπάθειας 4ου βαθμού, αλλά μπορεί να εκτελεστεί και τμηματικά σε συνδυασμό με άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές προς αποφυγή επιπλοκών.

Η διενέργεια της επέμβασης με ψαλίδι υπερήχων Ultracision σε σχέση με την χρήση της κλασικής διαθερμίας υπερέχει στην γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς.

Τελικά ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για αιμορροΐδες;

Πρόκειται για την πιο συχνή ερώτηση των ασθενών που πάσχουν από αιμορροΐδες.

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει μία μέθοδος για όλους. Ο εξειδικευμένος χειρουργός – πρωκτολόγος πρέπει να γνωρίζει όλες τις σύγχρονες μεθόδους και να εξατομικεύει την θεραπεία για κάθε ασθενή ανάλογα με την αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή την συχνότητα της αιμορραγίας και τον βαθμό της πρόπτωσης.

Πολλές φορές για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γίνεται συνδυασμένη θεραπεία από διαφορετικές σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Ο ασθενής ενημερώνεται ανάλογα για την προετοιμασία καθώς και για την μετεγχειρητική παρακολούθηση. Οι οδηγίες θα πρέπει κατά το δυνατόν να τηρούνται σωστά, καθώς όλες οι τεχνικές έχουν πιθανότητες υποτροπής που προκύπτουν από παγκόσμιες βάσεις δεδομένων από οργανωμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής που ασχολούνται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Συχνές ερωτήσεις | Αλήθειες & μύθοι

Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο στην περιοχή του πρωκτού. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα από αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες που σχηματίζουν το αιμορροϊδικό πλέγμα. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας μυς του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση χωρίς τραυματισμό των μυών.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ο επιστημονικός όρος της πάθησης των αιμορροΐδων και είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις της περιοχής του πρωκτού που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Επιδημιολογικά, ένας στους πέντε ανθρώπους θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του.

Επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει, οι ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια φτάνουν στον ιατρό καθυστερημένα, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και συνήθως με ελλιπή θεραπεία.

Η πάθηση έχει εξάρσεις και υφέσεις. Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο και η αποφυγή της δυσκοιλιότητας είναι καθοριστική. Τα ψυχολογικά αίτια είναι εξίσου σημαντικά με το άγχος να επιδεινώνει την κατάσταση. Στην έξαρση καλό είναι να επικοινωνούμε με τον ειδικό ιατρό, για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή φυσική αντιμετώπιση και να μην ψάχνουμε για ‘’γιατροσόφια’’.

Η αιμορραγία είναι το ποιο συχνό σύμπτωμα των αιμορροΐδων. Συνήθως είναι μικρή μετά από την κένωση και περιορίζεται αυτόματα. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά επικοινωνία με τον ειδικό ιατρό για ρύθμιση αγωγής με φάρμακα ή θεραπεία με τοπική αλοιφή.

Το βασικότερο όλων είναι να γίνει σωστή διάγνωση από πού προέρχεται το αίμα και μετά θα λάβουμε την κατάλληλη αγωγή. Ένα επεισόδιο αιμορραγίας δεν είναι λόγος από μόνος του να οδηγήσει τον ασθενή στο χειρουργείο. Η σωστή καθοδήγηση από τον εξειδικευμένο ιατρό είναι το σημαντικότερο στα αρχικά στάδια της αιμορροϊδοπάθειας.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες. Ωστόσο η πρωκτική επαφή μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες αιμορροΐδες και τα συμπτώματα αυτών. Οπότε σε περιόδους έξαρσης καλό είναι να αποφεύγεται.

Οι αιμορροΐδες είναι μία καλοήθης πάθηση και δεν έχει αποδειχθεί από καμία μελέτη που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο είναι βασικό κατά την διάγνωση, κυρίως σε ασθενής άνω των 50 ετών, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από τον ιατρό στην συνύπαρξη άλλων παθήσεων όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου που είναι ανεξάρτητος από την παρουσία αιμορροΐδων!

  • Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας με την αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή
  • Συνθήκες καλής υγιεινής
  • Οι τοπικές αλοιφές μπορεί να απαλύνουν παροδικά τα συμπτώματα, αλλά απαγορεύεται η κατάχρησή τους λόγω κορτιζόνης σε πολλές από αυτές
  • Φλεβοτονικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Θεραπεία των αιμορροΐδων με βότανα ή με λάδι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως βοηθάει.

Υπηρεσίες