Ειλεός

Διάγνωση Ειλεού, συμπτώματα & θεραπεία

Τι είναι ο ειλεός

Το μήκος του λεπτού και του παχέος εντέρου των ανθρώπων είναι συνήθως 5 – 7 μέτρα. Η τροφή από το στόμα περνάει μέσα από αυτή την διαδρομή μέχρι να εξέλθει από τον πρωκτό με την μορφή κοπράνων. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει απόφραξη ή ψευδοαπόφραξη σε όλη αυτή τη διαδρομή το περιεχόμενο κολλάει.

Ο ιατρικός όρος ‘’Ειλεός’’ είναι η αδυναμία προώθησης αερίων και κοπράνων από το έντερο προς την φυσιολογική τους έξοδο, που σημαίνει πως σε κάποιο σημείο του εντέρου υπάρχει απόφραξη (αποφρακτικός ειλεός). H απόφραξη μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής. Μπορεί επίσης να μην υπάρχει απόφραξη σε κάποιο τμήμα του εντέρου και απλά να μην λειτουργεί σωστά ο κινητικότητα του εντέρου (ψευδοαπόφραξη ή παραλυτικός ειλεός).

Απόφραξη ή ψευδοαπόφραξη εντέρου | Συμπτώματα

Ο ασθενής έχει αρχικά διάταση στην κοιλιά (μετεωρισμό) και δυσκολεύεται ή αδυνατεί να αποβάλλει αέρια και κόπρανα. Αν ο ειλεός δεν είναι πλήρης μπορεί να υπάρχουν διάρροιες (ψευδοδιάρροιες) και πιθανά υπάρχει έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα. Ο πόνος είναι αρχικά περιοδικός και όχι σταθερός και ανακουφίζεται πολλές φορές με τον εμετό. 

Έντονο συνεχές άλγος, πυρετός και πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι σημεία και συμπτώματα που δηλώνουν ισχαιμία ή διάτρηση του εντέρου. Οι καταστάσεις αυτές είναι επικίνδυνες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον Χειρουργό επειγόντως.

Συχνότερες αιτίες του ειλεού

Τα συχνότερα αίτια ειλεού περιλαμβάνουν:

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση του ειλεού

Αρχικά οι πληροφορίες που δίνει ο ασθενής είναι πολύτιμες σχετικά με τα συμπτώματα που έχει και τα φάρμακα τα οποία τυχόν λαμβάνει. Ο έμπειρος χειρουργός μπορεί με την φυσική εξέταση και την βοήθεια του στηθοσκοπίου να επιβεβαιώσει την διάγνωση του ειλεού και να κατευθύνει ανάλογα τον περαιτέρω έλεγχο.

Βασική και αρχική εξέταση είναι η ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση. Η αξονική τομογραφία (ΑΤ) κοιλίας είναι εξέταση που θα δείξει λεπτομερείς σχετικά με την αιτία του ειλεού και θα δώσει πληροφορίες στον Χειρουργό για το κατά πόσον θα πρέπει να επέμβει άμεσα ή μπορεί να περιμένει τον ειλεό να λυθεί μόνος του. Ενδοσκοπικός έλεγχος με κολονοσκόπηση συστήνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Διαφορά αποφρακτικού και παραλυτικού ειλεού

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ανατομικού κωλύματος σε κάποιο τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου το οποίο παρεμποδίζει την προώθηση του εντερικού περιεχομένου, προκαλεί δηλαδή απόφραξη και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του λεπτού ή του παχέος εντέρου χωρίς να υπάρχει κάποιο κώλυμα ανατομικό. Η αντιμετώπισή του είναι συντηρητική με υπακτικά και αποσυμφόρηση του παχέος εντέρου με υποκλυσμούς.

Θεραπεία αποφρακτικού ειλεού

Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με την αιτία. Δεν σημαίνει ότι όποιος εμφανίσει ειλεό θα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στο χειρουργείο.

Η σωστή κρίση του έμπειρου χειρουργού για το κατά πόσον και το πότε πρέπει να διενεργηθεί το χειρουργείο είναι καθοριστική. Η καθυστέρηση της χειρουργικής παρέμβασης μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε σοβαρές επιπλοκές όπως π.χ. εντερική ισχαιμία, ρήξη του εντέρου και περιτονίτιδα. Για το λόγο αυτό ο χειρουργός πρέπει να καθορίσει την στιγμή που η χειρουργική επέμβαση θα ωφελήσει τον ασθενή.

Οι στόχοι στο χειρουργείο του ειλεού

Έχω κάνει ένα επεισόδιο ειλεού μπορεί να κάνω και άλλο στο μέλλον;

Στην διατροφή μου τι πρέπει να προσέχω;

Άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί για οποιοδήποτε λόγο στην κοιλιακή χώρα είναι υποψήφιοι για την δημιουργία συμφύσεων, με αποτέλεσμα αυτές πιθανά να οδηγήσουν σε κάποιο επεισόδιο ειλεού μελλοντικά.

Η διατροφή σε όσους έχουν παρουσιάσει ένα επεισόδιο θα πρέπει να είναι προσεκτική και να αποφεύγουν τα μεγάλα γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, όσπρια, λαχανικά). Με τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον ειδικό ιατρό και την ρύθμιση της διατροφής και της φαρμακευτικής αγωγής. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν έμετοι και μπορεί να γίνει κάλυψη των υγρών από το στόμα η εισαγωγή στο νοσοκομείο για  χορήγηση αρχικά ενδοφλέβιας αγωγής και ρινογαστρικού σωλήνα (levin) μπορεί να αναβληθεί.

Υπηρεσίες