Αιμορροΐδες ή ραγάδα;

Οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού είναι δύο από τις πιο συχνές παθήσεις με τις οποίες προσέρχονται οι ασθενείς για αντιμετώπιση στο χειρουργικό πρωκτολογικό ιατρείο. Πολλές φορές υπάρχουν κοινά συμπτώματα, όπως πόνος κατά την αφόδευση με αίμα και κνησμό, που προκαλούν έντονη δυσφορία και επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνήθως ο ασθενής που έχει αυτά τα συμπτώματα θα προσπαθήσει με αλλαγή στην διατροφή του και με κάποια αλοιφή του εμπορίου να αντιμετωπίσει την κατάσταση καθώς αισθάνεται λίγο άβολα.

Όμως, η επίσκεψη στον εξειδικευμένο ιατρό θα πρέπει να γίνεται νωρίς ώστε να λάβει άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία, καθώς τα αίτια που προκαλούν την κάθε πάθηση και η αντιμετώπισή τους είναι τελείως διαφορετικά.

Επίσης, όσο νωρίτερα λαμβάνεται η ορθή φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την συμμόρφωση σε διατροφικές συνήθειες και αλλαγές στην καθημερινότητα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για τον ασθενή να αποφύγει το χειρουργείο.

Αίμα και πόνος στην αφόδευση: Διαφορές στις αιμορροΐδες και στην ραγάδα πρωκτού

Οι αιμορροΐδες γενικά προκαλούν έντονο άλγος κατά την αφόδευση στις περιπτώσεις που είναι σε πρόπτωση (“βγαίνουν” έξω και είναι ψηλαφητές) ή εάν γίνει θρόμβωση και δηλαδή σκληρύνουν πολύ.

Συχνά οι ασθενείς με αιμορροΐδες δεν έχουν καθόλου πόνο και το μοναδικό τους εύρημα είναι η αιμορραγία. Αντιθέτως, η ραγάδα πρωκτού προκαλεί συνήθως έντονο πόνο κατά την αφόδευση, με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο να κρατάει έως και αρκετές ώρες μετά.

Σχετικά με την αιμορραγία, το αίμα που οφείλεται σε αιμορροΐδες είναι αρκετό και μπορεί να γίνει εμφανές στην λεκάνη, στα κόπρανα και στο χαρτί καθαριότητας. Αντιθέτως, το αίμα που εμφανίζεται σε άτομα με ραγάδα πρωκτού είναι συνήθως εμφανές στο χαρτί καθαριότητας και σπανιότερα στην λεκάνη σαν έντονη αιμορραγία.

Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν επιδείνωση τόσο του πόνου όσο και της αιμορραγίας.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση και οδηγίες καθημερινότητας: Διαφορές στις αιμορροΐδες και στην ραγάδα πρωκτού

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι κοινές και στις δύο παθήσεις. Θα πρέπει ο ασθενής να πίνει πολύ νερό και να προσλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες (φρούτα – όσπρια – λαχανικά) με σκοπό να μην υπάρχει δυσκοιλιότητα, αλλά ούτε και διάρροια.

Προσπαθούμε να επιτύχουμε μία εύκολη και γρήγορη κένωση χωρίς να καθόμαστε περιττό χρόνο καθιστοί, κυρίως από συνήθεια. Καλό είναι να αποφεύγονται για την καθαριότητα το χαρτί υγιεινής ή τα γνωστά μωρομάντηλα, καθώς με την τριβή προκαλούν ερεθισμό. Η σύσταση είναι πλύσιμο με άφθονο νερό με ένα σαπούνι με ουδέτερο p.h.

Η διαφορά είναι πως οι ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιούν χλιαρό προς λίγο κρύο νερό, ενώ οι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού θα πρέπει να χρησιμοποιούν χλιαρό προς ζεστό νερό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το πολύωρο κάθισμα και η ορθοστασία όπως και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής με βάρη.

Σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή, οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται κυρίως με φλεβοτονικά φάρμακα και κορτιζονούχες ή φυτικές αλοιφές. Σε έντονη αιμορροΐδική κρίση μπορεί να προστεθούν παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη υπόθετα καθώς και ήπια υπακτικά.

Αντιθέτως, στην ύπαρξη ραγάδας πρωκτού η παραπάνω αγωγή δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο ή ακόμη μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η αγωγή βασίζεται κυρίως σε τοπικές αλοιφές με νιτρώδη και κατά περίπτωση αναπλαστικές κρέμες ή υπόθετα. Οι κρέμες αυτές είναι ισχυρές, συνταγογραφούνται, και θέλουν προσοχή στην εφαρμογή τους καθώς έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σχετικά με τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και σε επικοινωνία πάντα με τον γυναικολόγο και παιδίατρο ιατρό, προκειμένου η αγωγή να μην υπάρχει πιθανότητα να βλάψει στο έμβρυο ή το νεογνό.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες στις αιμορροΐδες και στη ραγάδα πρωκτού

Ο Dr. Λιάγκος Γεώργιος, Χειρουργός – Πρωκτολόγος, έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού και στη χρήση σύγχρονων οπτικών ινών laser τελευταίας γενιάς.

Οι θεραπείες που συντείνονται είναι οι πλέον ελάχιστα επεμβατικές που δεν παρεμβαίνουν στους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού, με αποτέλεσμα τον μηδενικό κίνδυνο ακράτειας μετά το χειρουργείο.

Θεραπεία αιμορροΐδων: Αιμορροϊδοπηξία με laser (LHP) μόνη ή σε συνδυασμό με την τεχνική των υπερήχων (HAL – RAR) σε μεγάλου βαθμού πρόπτωση. Σε αιμορροΐδες 1ου – 2ου βαθμού με αιμορραγία συντείνεται η απολίνωση ελαστικών δακτυλίων, τεχνική που δεν απαιτεί αναισθησία ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Θεραπεία ραγάδας πρωκτού: Ο συνδυασμός έγχυσης βοτουλινικής τοξίνης μαζί με laser έχει άριστα αποτελέσματα. Το laser εξαχνώνει τον παθολογικό ιστό που δεν αφήνει την πληγή να επουλωθεί σωστά, αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό!

Χρειάζεται μία τεχνική χαλάρωσης του έσω σφιγκτήρα που γίνεται πάντα. Οι τεχνικές της διαστολής του δακτυλίου και της πλάγιας έσω σφιγκτηροτομής διενεργούνται, αλλά υπάρχει μικρός κίνδυνος ακράτειας. Αντί αυτών, προτιμάται η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης που επιτυγχάνει μία ελεγχόμενη χαλάρωση του σφιγκτήρα με πλήρως αναστρέψιμη δράση μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Πρωκτολογία | Παθήσεις Πρωκτού

Γενική Χειρουργική